Mandag ettermiddag gikk BT gjennom Nedre Hamburgersmauet. Det går fra Kong Oscars gate opp til Lille Øvre gate. Vi møtte fem slitne mennesker i smauet. Flere sprøyter lå i umiddelbar nærhet. 50 meter ovenfor lekte fem skolebarn på vei hjem fra skolen på Cille Gads plass.

— Fra tidlig morgen

— I dag har det vært ekstremt her i smauet. Det har vært dealing i ett sett. Jeg vet ikke om noen har vunnet i Lotto, sier en kvinne som arbeider i et bygg med vindu ut mot smauet.

— Jeg kan ikke ha vinduet åpent. Det er så mye bråk, skrik og skrål. De kommer og går hele tiden og er i smauet fra tidlig morgen. De bruker bossdunkene som bord når de steller i stand narkotikaen sin, legger hun til.

Brukt sprøyte i Nedre Hamburgersmauet.
PER LINDBERG

Kvinnen har tatt flere bilder som dokumenterer forholdene i smauet. I tillegg til sprøyter, ligger det flere hundre sigarettstumper tett inntil trehusene. Hun er tydelig på at forholdene er blitt mye verre etter at Nygårdsparken ble stengt for rusmisbrukere i august.

— Ekstrem og umenneskelig

— Dette er nå blitt et av de nye samlingsstedene for byens narkomane. Jeg har ringt politiet flere ganger. Jeg kommer ikke gjennom, sier hun.

Flere andre bekrefter det hun sier. De forteller at det var stille og rolig i Nedre Hamburgersmau inntil Nygårdsparken ble stengt. Da ble det en ny hverdag for dem.

— Situasjonen er ekstrem og umenneskelig. Nå må politikerne våkne opp og gi rusmisbrukerne et sprøyterom der de kan gjøre det de må gjøre i trygge omgivelser. Vi plukker kanyler daglig. Kirkens Bymisjon er også veldig flinke og er med å samle inn brukte sprøyter, sier en annen kvinne.

Brukt sprøyte i Nedre Hamburgersmauet.
PER LINDBERG

Frykter dødsfall på trappen

Også hun forteller at hun har vært i kontakt med politi og Bergen kommune.

— Men det skjer ingenting. Siden Nygårdsparken stengte har jeg sikkert sett over 100 mennesker i dette smauet som bruker narkotika og setter sprøyter. Jeg har også sett flere som selger narkotika. Det kan ikke fortsette slik. Jeg er redd for at det ender med at noen dør på baktrappen.

Hun sier at det i all hovedsak er nordmenn som er i smauet.

— Og de selgerne jeg har sett, har vært norske.

Mandag ettermiddag var politiet i Nedre Hamburgersmauet.

— Vi har hatt en patrulje på stedet. Det meldes tilbake at det var rundt 20 rusmisbrukere der. Vi kommer til å følge med, sier Kjersti Eidsnes, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.