En lørdag i fjor vår ble en av guttene 18 år. Det ble feiret med brask og bram, men avslutningen på festen ble trasig for bursdagsbarnet, tre andre festdeltakere og ungdommen som ble overfalt ved bybanestoppet.

De fire er tiltalt for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Ingen av dem er kjenninger av politiet, og guttene fremsto som ressurssterke da de forklarte seg i Bergen tingrett.

I RETTEN: Politiadvokat Torunn Strand er aktor i saken mot fire 18 år gamle menn.
PER LINDBERG

— Dette er en alvorlig sak, der en tilfeldig forbipasserende utsettes for blind vold. De tiltalte er vanlig norsk ungdom, sier aktor Torunn Strand.

- Endte i bybanesporet

Bursdagen startet med vorspiel hos bursdagsbarnet, så fortsatte turen til Bergen sentrum. De festet de inne på utestedet Exodus. Ved 03-tiden var de ved endestoppet for Bybanen på vei hjem.

Der ble en fremmed forbipasserende ungdom angrepet. Han ble skubbet, skallet og slått med en ølflaske. Ungdommen endte i bybanesporet, ifølge tiltalen.

Bursdagsbarnet innrømmer straffeskyld etter tiltalen og fortalte i retten at han skallet ned den andre. En annen av 18-åringene sa at han slo offeret med flaske i hodet.

Tidligere på kvelden hadde han også slått ned en annen mann utenfor utestedet Exodus i Rosenkrantz gate, slik at han måtte sy fem sting i leppen. Også dette erkjente han. De to andre nekter straffeskyld og sier at de ikke var med på volden ved bybanestoppet.

Ba om unnskyld

— Det som skjedde var forferdelig. Jeg vil bare si unnskyld. Jeg ber virkelig om unnskyldning og kan bare beklage, sa mannen, som fylte 18 den aktuelle helgen.

Han ble beskrevet som aggressiv den aktuelle natten og var i et sammenstøt med en annen person like forut for overfallet ved bybanestoppet.

Etter at angrepet ved bybanestoppet var over, gikk de fire ungdommene mot Musikkpaviljongen. Der ble flere av dem overmannet av andre utenforstående, og i retten forklarte bursdagsbarnet at han ble lagt i bakken og fikk bank.

— Jeg fikk juling da jeg ble lagt i bakken, det var sikkert ti menn som var langt eldre enn oss, flere av dem hadde skjegg. Jeg regnet med at det var et oppgjør for skallingen ved bybanestoppet, og jeg synes egentlig jeg fortjente det etter det jeg gjorde, sa han.

- Jeg beklager

Han ble pågrepet av politiet sammen med den andre 18-åringen som brukte flasken til å slå. Begge ble satt på glattcelle.

— Jeg angrer bittert på det jeg gjorde, sier den unge mannen til BT.

Det gjør også han som brukte ølflasken til å slå.

— Unnskyld for det som skjedde. Det er tøft av deg å komme hit i dag. Det står det respekt av. Jeg beklager, sa han til offeret i retten.

Kjøttsår i kinnet

Ungdommen som ble overfalt husket få detaljer av angrepet. Da han skulle forklare seg i Bergen tingrett, ville han ikke oppgi adresse fordi han fryktet nye angrep fra de fire 18 år gamle mennene.

— Jeg følte at noen pekte meg ut og skulle over gaten i sentrum. Jeg gikk over gangfeltet, og der sperret flere veien for meg. De var flere enn tre. Jeg tror en av dem først skallet til meg, så ble jeg slått med en glassflaske, jeg tror jeg ble truffet flere ganger, sa han.

— Skadene var bare overfladiske, jeg hadde et kjøttsår i kinnet og veldig ondt i tennene etterpå, forklarte offeret.

Han bar tydelig preg av det som hadde skjedd og sa han hadde hatt plager etter angrepet, men ville ikke fortelle om det i retten.

- «Vi tar han»

En mann som var til stede og kjenner to av de tiltalte, hadde en klar oppfatning av at det var mannen med ølflasken som startet angrepet.

— Jeg hørte ham si «vi tar han».

Vitnet forklarte at den ene av 18-åringene som nektet straffeskyld, slo og skubbet offeret flere ganger.

— Hadde fornærmede mulighet til å komme seg unna, spurte dommeren.

— Nei, jeg tror han var sjokkert. Ingen er forberedt på blind vold. Han hadde ingen sjanse.

I tillegg til de fire tiltalte og offeret, var seks vitner inne og forklarte seg om hendelsen fra bybanestoppet. Med unntak av en politimann som rykket ut med flere andre kolleger, var samtlige vitner beruset den aktuelle natten. Flere av dem kunne ikke huske hva som hadde skjedd.

- Må frifinnes

— Min klient nekter straffeskyld og har forklart at han forsøkte å skubbe kameraten unna fornærmede. I slike saker er det gjerne slik at det er like mange versjoner av hendelsesforløpet som det er vitner, sier Arild Dyngeland, forsvarer for en av 18-åringene.

— Min klient må frifinnes. Han har hele tiden nektet straffeskyld, og det er ikke ført bevis for at han har utøvd vold, sier Linda Eide, forsvarer for en av 18-åringene.

Rettssaken fortsetter torsdag med prosedyre. Det sentrale spørsmålet retten må ta stilling til, er om de to tiltalte som nekter skyld, var med på volden mot offeret.

ÅSTEDET: Overfallet skjedde her på Bybanens endestopp i Kaigaten.
Per Lindberg