— De sier at «jeg skulle bare opp og gjøre sånn og sånn», men jeg forstår ikke at folk tør. Det kan gå bra både tre og fire ganger, men en eller annen gang skjærer det seg, sier tilsynsleder Rune Joar Ravnestad i Arbeidstilsynet på Vestlandet ved kontoret i Førde.

På oppfordring fra bt.no har Arbeidstilsynet samlet sammen noen bilder fra arbeidere som tar sjanser og snarveier i høyden. Fellesnevneren for bildene du ser er at arbeidet ble stanset av inspektører fra Arbeidstilsynet.

Uten sikring på snøtak

Et av bildene er fra i vinter, og viser en mann som klatrer ut på et is- og snøbelagt tak på Voss.

— Han hadde laget seg et stillas, men det brukte han ikke, sier Ravnestad.

Et annet bilde viser to arbeidere som spaserer rundt på taket på et lagerbygg, tolv meter over bakken uten noen form for sikring.

— Når vi ser tilfeller hvor det er fare for liv og helse, stanser vi arbeidet. De har ikke lov til å starte igjen før arbeidsplassen er tilstrekkelig sikret, og vi har godkjent det. Bryter de det, kan det kunne føre til politianmeldelse.

I det siste tilfellet burde arbeiderne hatt et rekkverk slik at de ikke risikerte å gå seg utfor.

— Det er veldig fort at de går bakover eller snubler.

- Overrasket

Inspektør Oddgeir H. Nilsen ved Haugesundskontoret forteller at han ofte er nødt til å stanse arbeid i bygg- og anleggsbransjen på grunn av farlig arbeid i høyden. For en tid tilbake knipset han dette bildet (under) av en arbeider som tar imot et betongelement mens han balanserer ytterst på en kant.

— Vi vet utfallet hvis de detter ned fra 10-15 meter, og 3-4 meter kan være nok til å ødelegge seg selv for resten av livet. Derfor blir jeg overrasket over at folk ikke tenker mer på seg selv, sier Nilsen.

Inspektørene får ofte høre «shit at Arbeidstilsynet kom akkurat nå». De fleste forstår at arbeidet må stanses, mens andre kverulerer og sier at de har jo «gjort det på denne måten i 30-40 år».

— Målet vårt er ikke bare å vise pekefinger, men først og fremst å sikre at alle kommer hjem til familien sin, sier Nilsen.

Tar sjanser på hytten

Mangel på stillas er en gjenganger for inspektørene i Arbeidstilsynet. De siste årene har de blitt ekstra oppmerksomme på hyttebygging.

— Vi har fått et nytt marked her. Vi ser ofte at folk slår plenen på hyttetaket uten å sikre seg godt nok, sier tilsynsleder Ravnestad.

— Dette er store hus, ikke det vi kalte for hytte før. Man må ta akkurat de samme forholdsreglene om man skal opp på et hyttetak som på et hus, minner han.

Se flere svimlende bilder: