— Jeg takket nei, sa 35-åringen da han forklarte seg i Bergen tingrett går.

Han er en av fire tiltalte i den store narkotikasaken som nå behandles i Bergen tingrett.

35-åringen nektet å oppgi mannens etternavn, av frykt for represalier.

Den ukjente litaueren skal ha fortalt 35-åringen at han drev organisert prostitusjon i stor stil i flere norske byer, deriblant Bergen. Dørvakten hevder selv at han ikke ville ha noe med dette å gjøre, men takket likevel ja til å eskortere litauiske kvinner gjennom tollen i Vilnius med store pengesummer. Han tok også på seg å kreve inn penger for mannen.

Presset for penger

Men litaueren hadde ikke gitt opp å få vervet 35-åringen. På en av turene til Litauen, tok litaueren dørvakten med på et møte.

— Da fikk jeg vite hvilke planer han hadde for meg: Jeg skulle hjelpe ham å drive i Norge, forklarte 35-åringen.

Da dørvakten nektet, var det angivelig brått slutt på den hyggelige tonen. 35-åringen påstår han ble utsatt for både vold og trusler, før han fikk grei beskjed om å betale tilbake alt narkohaiene hadde spandert på ham.

— Hvis jeg ikke satte inn 30.000 kroner på kontoen hans umiddelbart etter at jeg var kommet hjem, skulle han komme til Norge og lage store problemer for meg og min samboer, forklarte dørvakten.

Helt ny forklaring

Dette har den tiltalte ikke fortalt tidligere, til tross for at han har vært i en rekke politiavhør. Bakgrunnen for at 35-åringen plutselig valgte å legge alle kortene på bordet i går, var for å illustrere hvorfor han frykter litauerens vrede.

— Jeg er veldig redd ham, sa 35-åringen flere ganger.

Det skal ha vært forklaringen på at han i politiavhør har lagt ut i det vide og brede om hvordan han både krevde inn penger og formidlet salg av narkotika for en 27-årig kokk, som også er tiltalt i saken.

Politiforklaringene nagler kokken til tiltalen, og er sentrale bevis for påtalemyndigheten.

— Det jeg sa der er bare tull. Ren løgn fra min side, kom det kontant da statsadvokat Jarle Golten Smørdahl konfronterte dørvakten med avhørene.

Løy på kokken

I virkeligheten var det den ukjente litaueren som var oppdragsgiveren. Men det torde ikke dørvakten å fortelle før i går.

— Jeg var veldig redd for å få voldsomt store problemer hvis jeg blandet hans navn inn i dette. Derfor la jeg skylden på (kokken, journ.anm.). Det angrer jeg veldig på, forklarte dørvakten.

Aktor i saken, statsadvokat Jarle Golten Smørdahl, ønsker ikke å kommentere enkeltmomenter av det som kom frem i går.

— Jeg registrerer at 35-åringen nå kommer med en helt ny forklaring som bryter med det han har sagt tidligere, er statsadvokatens eneste kommentar.

Vil granske rettsboken

Prostitusjon har ikke vært tema i straffesaken hittil. Heller ikke politiet har kjent til påstandene om en mulig østeuropeisk prostitusjonsring med forgreninger til Bergen før i går.

— Vi har fått enkelte antydninger om at det finnes prostituerte i Bergen som ikke kommer hit av fri vilje, og jeg skal ikke utelukke at det kan være noe i dette. Men vi har ingen konkrete opplysninger i den retning, sier Carl Petter Leganger ved volds- og sedelighetsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon.

— Vil dere ta noen etterforskningsskritt på bakgrunn av det 35-åringen nå har forklart i retten?

— Først må vi tar for oss rettsboken og gå gjennom forklaringen hans. Jeg regner med at statsadvokaten tar initiativ dersom han mener det er grunnlag for å se nærmere på saken. Men hvis 35-åringen har noe konkret han ønsker å si, kan vi selvfølgelig vurdere å opprette sak, sier Leganger.