Det var 19. mai i år at den dramatiske episoden skjedde ved Korskirken i Bergen sentrum.

— Kniv i hånden

Den 23 år gamle vekteren i Securitas rykket ut til Godt Brød på Nedre Korskirkeallmenningen. En kollega av ham var med. Det ble meldt om slåssing utenfor butikken.

— Vi så en person som lå på bakken. Fire-fem mennesker sto et stykke unna, ved Korskirken. Jeg gikk for å snakke med dem, forteller Heggem.

En person gikk mot kirken, der de andre sto. Heggem gikk bort til gruppen og spurte om de ville snakke med ham.

— Da kom en mann over gaten og bort til meg. Han ville snakke med meg, men jeg sa jeg var opptatt. Han hadde hånden på innsiden av jakken. Like etter viste han at han hadde en kniv i håden. Jeg trakk meg unna, men forventet ikke angrep, minnes Heggem.

Kim-Stian Heggem møtte BT fredag.
EIRIK BREKKE

— Kom løpende

Han forteller at det skjer fra tid til annen at folk trekker kniv.

— Da trekker vi oss unna, slik jeg gjorde. Det pleier å gå bra. Men plutselig kom han løpende mot meg med kniven i hånden. Han skrek Allahu Akbar (Gud er stor, red.anm.) og stakk meg, sier vekteren.

- Ble du redd?

— Jeg fikk vel ikke tid til det. Alt jeg tenkte på var å få kontroll over hånden som han holdt kniven med.

I bakken

Heggem ble stukket flere ganger i overkroppen. Han trodde han var skadet da han forsvarte seg og forsøkte å få kontroll over situasjonen.

— Kollegaen min kom til, og vi fikk lagt ham i bakken. Vi tråkket på kniven hans slik at skaftet brakk. Så ropte noen at han hadde en annen kniv. Den holdt han mot sin egen hals. Det så ut som om han ville stikke seg selv, sier Heggem.

— Jeg dro opp hodet hans, slik at vi fikk halsen bort fra kniven. Vi holdt ham til politiet kom, legger han til.

- Vesten reddet meg

De tok over og fikk kontroll over gjerningsmannen, mens de også sjekket vekterens helsetilstand.

— Jeg hadde ikke stikkskader på kroppen. Vesten reddet meg, men ut fra riftene på vesten, så det ut som om han hadde stukket meg 4-5 ganger, forteller Heggem.

Flere hundre mennesker var vitne til den rabiate mannen som lå på bakken. Han kjempet imot, og ble til slutt dradd med makt inn i Korskirken.

— Der sparket han min kollega, slik at han fikk en smell. Jeg hadde bare et blåmerke, sier Heggem.

Han ble med til politistasjonen og avga han forklaring. Etterpå ble han kjørt til Securitas’ lokaler på Storetveit, der kolleger og sjefen snakket med ham.

Er ikke redd

Dagen etterpå var han igjen på arbeid.

— Det tok en stund før det seg inn at han faktisk hadde forsøkt å drepe meg. Jeg trøster meg med at det etter all sannsynlighet neppe skjer noe lignende igjen, sier Heggem.

- Er du redd for å gå på jobb?

— Nei.

Siktet for drapsforsøk

Han forteller at han har arbeidet som vekter i to år, det siste med områdekontroll i Bergen sentrum. Ved Korskirken er han gjerne et par ganger i løpet av dagen.

— Jeg har ikke registrert at miljøet er blitt hardere, men flere av mine kolleger mener det, forteller han.

Vekteren forteller at han forsøker å holde god kontakt med dem som er i rusmiljøet.

— Jeg opplever at vi har en grei tone med dem som ferdes på gaten. Tre dager senere ble angrepsmannen varetektsfengslet, siktet for drapsforsøk.

Hans forsvarer under fengslingsmøtet var Einar Råen. Han besvarte ikke BTs henvendelse. Ifølge BA har mannen flyktningestatus.