• Det er hardt arbeid, men det er verdt det, sier en 24-åring som har fullført narkotikaprogrammet.

For en uke siden gikk 24-åringen ut av tinghuset etter å ha hørt dommeren erklære at han er ferdig med mer enn to års innsats for å rette opp livet sitt.

— Jeg feiret med å hente sønnen min i barnehagen. Å se ham er bedre enn noen rus, sier 24-åringen.

Han ble den tredje som fullførte ND-programmet i Bergen, og den femte på landsbasis.

— Det er en deilig følelse. Jeg er stolt over å ha greid det, selv om jeg ikke er så stolt over årsaken til at jeg havnet på ND-senteret.

Narkomane foreldre

Han kom tidlig skjevt ut, med to foreldre som var heroinavhengige. Som 16-åring flyttet han hjem til moren etter år i fosterhjem og institusjoner. Han ruset seg, stjal, og endte med flere dommer.

Men i november 2006 snudde det. Han ble dømt til to års prøvetid, med det vilkår at han gjennomførte narkotikaprogrammet.

To år, tre måneder, og mange liter med urinprøver senere er han i jobb i bygge- og anleggsbransjen, har samboer og en liten sønn. Alternativet tror han ville vært et liv hvis han gikk inn og ut av fengsel, uten planer for fremtiden.

— ND-senteret har endret livet mitt. Jeg har vært med på å gjøre endringen selv, men ordningen ga meg en mulighet som jeg klarte å utnytte.

Fikk fri for urinprøve

Da han klarte å skaffe seg jobb, var han fortsatt i en fase av programmet der han måtte levere urinprøver tre ganger i uken.

— Arbeidsgiveren min ble informert, og lot meg under tvil få fri til å reise til senteret. Jeg tror ikke han angrer på det i dag, sier 24-åringen.

Han tror det er de mest motiverte som har best nytte av programmet.

— Det er jo alltid noen som prøver å lure systemet. Men du klarer ikke å lure deg gjennom to år på ND-senteret, sier han.

24-åringen er ikke i tvil om at ordningen bør bli permanent.

— Det er jo mange færre som får tilbakefall der enn etter fengsel. Og selv om det bare er noen få som klarer å komme gjennom hele programmet, så er det verdt det.

PÅ JOBB: Rett etter at han begynte på narkotikaprogrammet, klarte 24-åringen å skaffe seg jobb. Jeg tror det har hatt veldig mye å si at jeg kan tjene mine egne penger, sier han. Anleggsarbeideren ønsker ikke å stå frem med navn, av hensyn til familien sin.
Rune Nielsen