Natt til mandag 2. januar. Osingen Jim Rune Reiten (42) sitter i et avhørsrom på Bergen sentrum politistasjon.

Han har akkurat fått vite at han er siktet for det brutale drapet på Hilda Feste (98).

En etterforsker leser opp rettighetene hans som drapssiktet.

— Så spør han meg om det var jeg som drepte henne, sier Reiten til bt.no.

«Nei», er Reitens korte svar på etterforskerens spørsmål.

Det skal gå rundt 30 timer før han blir renvasket.

Knallhard uke

Bt.no møtte 42-åringen i Os sentrum torsdag ettermiddag, litt over to døgn etter at han ble løslatt og sjekket ut av den groteske drapssaken som har rystet hele landet.

Han virket sliten, men innbitt.

— Det har vært en knallhard uke med lite søvn. Hele saken har vært en stor belastning, sier Reiten.

Hvorfor skulle jeg drepe en uskyldig, gammel dame?

Jim Rune Reiten

Like etter klokken 21.30 søndag kveld ble 98-årige Hilda Feste funnet drept på gulvet i sin egen leilighet i Gamleheimshagen i Os sentrum.

Noen timer senere rykket politimannskaper fra Fana ut til en privatadresse som ligger bare noen hundre meter fra drapsåstedet.

Utenfor huset møtte patruljen en blodig og forslått Jim Rune Reiten, som hadde havnet i slåsskamp med et familiemedlem. Etter mye frem og tilbake valgte patruljen å ta med seg 42-åringen til lensmannskontoret på Os. Noen timer senere var han formelt siktet for drap.

— Jeg trodde først at det hadde klikket for politiet. Men samtidig fikk jeg inntrykk av at de aldri helt trodde at jeg var drapsmann. Jeg tror det var et skudd i blinde, sier han.

TILGIR: Jim Rune Reiten bærer ikke nag til politifolkene som arresterte feil mann.
ROAR CHRISTIANSEN

Var aldri i tvilPolitiet innrømte også tidlig at de slett ikke var sikre på at Jim Rune Reiten var rett mann.

— Vi er usikre på om han har noe med drapet å gjøre, bekreftet politiadvokat Asbjørn Onarheim mandag ettermiddag.

Senere skulle det vise seg at Reiten hadde alibi. Hans mor og yngre bror forklarte overfor politiet at han var sammen med dem hele kvelden, også på det sannsynlige drapstidspunktet.

Selv var 42-åringen aldri i tvil om at han ville bli løslatt.

— Der og da, i avhørsrommet, følte jeg meg nesten som en drapsmann. Men samtidig var jeg rolig. Jeg hadde jo ikke drept noen, og hvorfor skulle jeg drepe en uskyldig, gammel dame, spør Jim Rune Reiten.

Ubehagelige dager

42-åringen har rundt ti dommer på samvittigheten, ingen av dem relatert til vold. Det meste stammer fra narkotikaforbrytelser og vinningskriminalitet.

— Jeg legger ikke skjul på at jeg har gjort dumme ting i fortiden. Det har jeg også sonet min straff for. Men nå føler jeg meg stemplet som drapsmann også, selv om jeg er renvasket, sier han.

De to dagene som har gått siden løslatelsen beskriver han som ubehagelige.

— Hele saken har vært en stor belastning. Det er mange som har sett rart på meg etter at jeg kom tilbake til Os. Jeg har dessuten venner i utlandet som ikke helt skjønner at jeg ikke lenger er mistenkt for drap, sier Reiten, som bedyrer at han vurderer å flytte fra kommunen.

Da han slo på mobiltelefonen for første gang etter at han ble løslatt, fant han flere hetsende meldinger fra kjente og ukjente. Folk lurte på om det hadde klikket for ham.

— Men jeg har fått mange støtteerklæringer også. Folk jeg ikke har sett på mange år, har tatt kontakt for å si at de støtter meg, sier han.

Ikke bitter

Han hevder hardnakket at han ikke er veldig bitter på politiet.

— Med et par unntak er jeg ikke det. De er bare mennesker med følelser, de også. Det var tross alt en 98 år gammel kvinne som ble drept. Jeg skjønner at politiet vil finne en gjerningsmann så fort som mulig. Det håper jeg de lykkes med, sier han.

Reiten ønsker ikke å si noe mer om hvordan han stiller seg til eventuelt å reise et erstatningskrav mot politiet.

Men hans advokat, Carl-Christian Grythe Hoff, sa følgende om akkurat dette til bt.no tirsdag.

— Vi skal ha samtale om det senere i uken, når vi får ting litt på avstand. Klart erstatning vil være tema. Enhver kan tenke seg at det er noe som vil bli vurdert, sa Hoff.