— Vi satset alt vi hadde på å vinne tre valg på rad. Det klarte vi ikke. Jeg er selvfølgelig skuffet, men jeg er glad for at vi ble landets klart største parti og dermed har fått stor tillit fra velgerne, sa Stoltenberg.

Selv om Arbeiderpartiet ikke nådde hovedmålet sitt om fortsatt regjeringsmakt, er han fornøyd med valgkampen.

— Jeg er glad for at Arbeiderpartiet har gjort et godt valg. Vi har lyktes i valgkampen ved å gå frem over tre prosentpoeng i løpet av valgkampen samtidig som at vår hovedmotstander gikk kraftig tilbake.

- Er et menneske

Statsministeren sier han ikke har planer om å gå til en jobb utenfor politikken.

— Håret er vesentlig gråere enn i 2000, men jeg har mer å gi og får energi av å få være med å forandre verden. Både statsministerrollen og partilederrollen inspirerer.

— Jeg er et menneske jeg også, så jeg ser frem til å ha litt bedre tid til å være sammen med mine nærmeste.

Stoltenberg ler av spørsmålet om det nå vil bli spørsmål om ny leder av partiet.

— Jeg har ikke merket mye til denne problemstillingen i partiet og tror tvert imot partiet er godt fornøyd med jobben som er gjort i valgkampen.

Blir parlamentarisk leder

Den avtroppende statsministeren sier han etter samtaler i partiet vil gå til Stortinget som Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han vil først levere statsbudsjettet 14. oktober og vil deretter gå av.

— Jeg har i dag orienterte kong Harald om at vi søker avskjed etter at vi har levert statsbudsjettet og vil deretter fortsette kun som et forretningsministerium frem til de borgerlige overtar regjeringsmakten, sier han på tirsdagens pressekonferanse.

I avskjedssøknad viser han til at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har fått flertall og at disse partiene gikk til valg på å gi Norge en ny regjering.