Silje Vallestad fra Bergen er hjernen bak trygghetsapplikasjonen bSafe til smarttelefoner som nå er lastet ned 130.000 ganger.

— Voldtektsbølgen i fjor skapte rask vekst for appen. Både Sigrid-saken og den grove gruppevoldtekten i Bergen i forrige uke har også gitt store utslag i nedlastinger, forteller Vallestad.

— Hvis en følger med på hva folk skriver om på nettet er det tydelig at mange jenter er redde for tiden.

Det har også vært en tredobling i aktiv bruk av bSafe de siste ukene. Størst er aktiviteten fredag og lørdag kveld. Men også på kveldstid i ukedagene brukes applikasjonen hyppig.

Klar med en knyttneve

Birte Myklestad (22) jobber på et utested i Bergen og må ofte gå hjem sent på natten.

— Jeg prøver å ta følge med venner hvis jeg har muligheten til det. Jeg er redd når jeg må gå alene på natten, da er jeg veldig på vakt og går med en nøkkel stikkende ut mellom fingrende i en knyttet hånd.

Hun har nettopp kjøpt seg en voldsalarm som uler når en snor trekkes ut av den.

— Alle jenter burde ha en slik.

- Ikke bli for full

Venninnen Silje Marie Torheim (19) har akkurat flyttet til Bergen fra Nordfjordeid for å studere.

— Jeg hadde hørt mye om Bergen før jeg kom, og er engstelig for å gå alene om kvelden. Også jeg holder en nøkkel i knyttneven hvis jeg går alene. Så er det jo lurt å ikke bli for full.

De to studentene har begge hørt om bSafe, men har ikke prøvd den selv.

Alarm

Trygghetsprogrammet som Vallestad står bak lar brukerne trykke på en alarmknapp på telefonen. Da ringer telefonen opp en kontakt som er angitt på forhånd, og det sendes ut sms til en eller flere kontakter med informasjon om hvor brukeren befinner seg idet alarmen ble utløst.

Andre muligheter er å la venner følge posisjonen din live på et kart eller varsle venner automatisk hvis du ikke ankommer en bestemt posisjon innen et klokkeslett.

Appen kan brukes gratis, men noen av tjenestene er bare tilgjengelige hvis du betaler et abonnement på 14 kroner i måneden.

— I den betalte utgaven kan venner se live video fra telefonen til brukere som trykker på alarmknappen. De kan også følge telefonenes bevegelser live, mens i gratisutgaven sendes bare posisjonen hvor alarmen ble utløst, forklarer Vallestad.

- Stor butikk

Hun regner med at appen kan bli stor butikk etter hvert som den blir sterkere markedsført i utlandet.

— Foreløpig skjer 80 prosent av nedlastningene i Norge. Vi tester den ut i det norske markedet først. Her får vi tilbakemeldinger fra brukere og bygger opp produktene. Siden dette handler om trygghet må vi luke ut alle feil og sikre at serverne er oppe døgnet rundt. Det krever mye mer stabilitet enn f.eks. et spill.

- Har du noen betenkeligheter med å tjene penger på voldtektsbølger og forsvinninger?

— Helst skulle jeg ønske at offentlig sektor betalte for en trygghetstjeneste til alle innbyggerne sine. Når det ikke er slik er jeg fornøyd med å tilby en sikker tjeneste til en pris folk kan leve med.

Slipper unna daten

En annen funksjon i appen er falsk oppringing som får telefonen til å late som at noen ringer.

— Vi har fått tilbakemeldinger om at dette er blitt brukt til andre ting enn skremmende situasjoner også, som å komme seg bort fra en blinddate eller et kjedelig møte.

Målgruppen for applikasjonen er jenter og kvinner mellom 15 og 40 år, men Vallestad kjenner også til at eldre menn bruker den på treningstur hvis de er ute alene og er bekymret for hjertet.

GRÜNDER: Bergenske Silje Vallestad står bak trygghetsappen bSafe og er administrerende direktør i selskapet Bipper.
BSAFE