Varsleren Robin Schaefer får Fritt Ords Pris sammen med varsler fra Oslo.

Schaefer og Jan Erik Skog har varslet om alvorlige mangler i etterforskning av en drapssak og om korrupsjon i offentlig sektor.

— Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sier styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

I en sms skriver Schaefer følgende om tildelingen:

— Jeg er overveldet og svært beæret over å bli tildelt denne prisen som setter søkelys på noe svært viktig i samfunnet. Jeg håper også den bidrar til at mennesker i en sårbar situasjon blir tatt på alvor, og at vi aldri glemmer at denne saken handler om en mor og hennes datters altfor tidlige bortgang.

Lav takhøyde

— Mye tyder på at det ikke er blitt lettere å være varsler i Norge de siste årene. Takhøyden for kritikk og ytringer er lav mange steder i samfunnslivet, og varslere møter oftere motstand og utfrysing enn konstruktiv samarbeidsvilje, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

— De to har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser. For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten, sier juryen.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 400.000 kroner, som deles mellom årets to mottakere. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

Vinnerne

Politietterforsker Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen ved Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

Tillitsvalgt Jan Erik Skog (69) varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk.

Blant tidligere prisvinnere er Anne Sender, Per Fuggeli, Sara Azmeh Rasmussen og Anders Sømme Hammer. (©NTB)