John Alden beskriver seg som mosjonist på sin hals. Han sykler ofte i Skuteviken like ved Bergen sentrum, og der fotograferte han sist torsdag flere biler som hadde parkert midt i sykkelfeltet.

Problemet skal ha vokst den siste tiden.

— Her er trafikken til tider tett og miljøet trangt, så det kan bli farlige situasjoner. Da jeg kom forbi på torsdag, reagerte jeg kraftig. Jeg kunne tatt ti bilder av feilparkerte biler hver uke og er nesten blitt immun, men dette ble det for mye, sier Alden.

«Synes ikke de står greit»

Alden får støtte fra trafikketaten i Bergen kommune.

— Det er et generelt stanseforbud i sykkelfelt og det hender at vi skriver ut gebyr på det. Lenger ute i Sandviken har det vært en del episoder, særlig i området rundt Gjensidige-gården, sier avdelingsleder Arvid Heggestad.

— For oss er dette ikke noe stort problem, men det er det helt sikkert for syklistene. Jeg synes ikke disse bilene står greit. Vi skal følge opp dette området og bøtelegge hvis det er grunnlag for det, sier Heggestad.

Ifølge forskrift om kjørende og gående trafikk (paragraf 17) heter det at det er forbudt å stanse «på gangfelt eller sykkelkryssing eller nærmere enn 5 meter foran slike steder». Usikkerheten er om området er regulering av offentlige parkeringsbestemmelser.

Stjeler du en halvmeter, kan det fort bli en domino-effekt

Arvid Heggestad i trafikketaten .

Heggestad sier at de får en del klager om parkering i sykkelfelt.

— Stjeler du en halvmeter, kan det fort bli en domino-effekt. Jeg har selv sett et eksempel på hvordan det kan gå. Det endte med at syklisten i motsatt retning måtte hoppe av i fart, sier Heggestad.

Bilistene derimot mener at det er syklistene er problemet. 31 prosent av dem svarer syklister når de blir spurt om hvilken gruppe de mener forårsaker flest farlige situasjoner i trafikken, skrev VG Nett i oktober.

— Mangel på gode sykkelstier kan være noe av forklaringen, men det er samtidig en kjensgjerning at konfliktnivået mellom bilister og syklister har kommet til kokepunktet, uttalte skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vil ha flere kontroller

Til tross for at et samlet bystyre vedtok i 2010 å øke sykkelandelen fra tre til ti prosent innen 2019, kunne BT meldte sist uke at Bergen er Norges dårligste sykkelstorby.

Kommentator Eirin Eikefjord skrev at «problemet er at det er et helvete å sykle i denne byen».

— Når det er så dårlige sykkelforhold i byen, at vi ikke må ødelegge det lille vi har, sier John Alden.

Sykkelsjefen i Bergen kommune, Einar Grieg, etterlyser flere kontroller.

— Ja, dette er et gjentagende problem! Det er flere steder det gjentar seg gang på gang, sier Grieg.

Han sier at ingen bilister hadde akseptert det hvis kjørebanen var sperret.

— Jeg skjønner svært godt frustrasjonen. I sykkelfelt er det all stans forbudt. Dette skaper trafikkfarlige situasjoner fordi syklisten blir tvunget ut i kjørebanen, sier han.

BT har prøvd å kontakte med den ene bileieren fra Skuteviken. Han har ikke besvart henvendelsene.