Leder for beslagsavdelingen ved Bergen politikammer, Johnny Horne, sier de opplever en dramatisk økning i beslag av softgun.

— De er lett å få tak i. Vi får inn nye hver dag. Flere av dem er tatt fra kriminelle i Nygårdsparken, sier han og tar frem en kasse.

«Masse våpen der ute»

I oktober i fjor ble en mann i Tromsø skutt av politiet i et boligområde. Spesialenheten for politisaker etterforsker fortsatt saken der et vitne hevdet at mannen brukte luftvåpen, mens politiet mente det var skytevåpen.

— Jeg er livredd for at vi skal skyte noen ved en feil. Det er masse våpen der ute. Fryktelig mye, sier Horne.

KOPI: Dette er softguns som politiet i Bergen har inndratt den senere tid.
RUNE NIELSEN
EKTE: Dette bildet er tatt i butikken Våpen Søilen i Bergen.
RUNE NIELSEN

Han sier at de fleste ran begås med kniv eller softgun, og viser hvor vanskelig det er å se forskjell.

— Du må ta ut magasinet og se på plastkulene. Dessuten ligger det gasspatroner her, sier Johnny Horne og peker på skjeftet.

Ser ikke forskjell

I våpenlovens paragraf 27b heter det at «skytevåpen må ikke uten aktverdig grunn has med på offentlig sted. Bestemmelsen i annet ledd gjelder også luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart».

Selv erfarne politifolk har problemer med å skille mellom dem.

— Det er veldig farlig. Vi ser ikke forskjell selv på kloss hold. Det er potensielt livsfarlig, sier operativ seksjonsleder Gustav Landro ved Hordaland politikammer.

— Det er unødvendig og skaper frykt. Publikum ser en mann med pistol i bukselinningen på bussen, og de vet at de kan noen finne på å gå løs på busser, båter og ferger, sier Landro.

Store ressurser

Personer under 18 år kan bruke softgun under oppsikt av en voksen, men ikke kjøpe eller leie. Har du bestått jegerprøven, er medlem av Norges Airsoft Forbund eller aktiv i et skytterlag, kan du få dispensajon.

Vi ser ikke forskjell selv på kloss hold. Det er potensielt livsfarlig.

De runde plastkulene veier mellom 12 og 40 gram, og har en diameter på 6 eller 8 millimeter. Softgun ble ifølge Wikipedia oppfunnet i Japan, myntet på samlere som ville ha våpen som så realistiske ut.

Det har skapt et problem som politiet bruker store ressurser på. Søk på internett etter «væpnet aksjon softgun» viser en rekke treff over hele landet, som disse to sakene på en uke.

— Vi kan ikke ta sjanser, sier Landro.

I april i fjor bevæpnet politiet seg med MP5 og pistoler, tok på seg skuddsikre vester og sendte av gårde fire biler til Ytre Arna. Etter 40 minutter ble en mann pågrepet i sin egen bolig. Våpenet viste seg å være en softgun.

— Vi ser foreldre som kjøper softgun til ungene. Folk må få vite hvor farlig det er. Vi kan tenke oss et scenario der noen går rundt med softgun på en skole. Heldigvis løser det seg stort sett ved at folk gjør som vi sier, sier Landro.

Diskuter saken under:

HOLDER ORDEN: Politiførstebetjent Johnny Horne er leder for beslagsavdelingen ved Bergen politikammer. I døren til våpenrommet i kjelleren fungerer en beslaglagt øks som dørholder. Hit kommer de fleste våpen som blir inndratt i fylket. Softgun plukkes ut og oppbevares på et eget sted for raskere destruering.
RUNE NIELSEN