— Ikke skyldig, sa den tiltalte 49-åringen da saken tok til i Gulating lagmannsrett i formiddag.

Ifølge påtalemyndigheten skal imidlertid mannen - som da var svært beruset - kort tid etter drapet ha forklart følgende til familiemedlemmer:

— Jeg har drept en kvinne.

Tok kvelertak

Familien kontaktet politiet, som satte mannen i arresten. Han ble sluppet fri dagen etter, men pågrepet igjen da driftsleder på hospitset i Sandviken fant den døde kvinnen på hybelen hans.

— Jeg har gått i 16 måneder og grått og bedt og tenkt på familien hennes, sa 49-åringen i lagmannsretten i dag.

— Vi kranglet, vi kranglet hver eneste dag om småtterier. Men jeg er ikke noen morder og har aldri hatt tanker om å skade henne. Vi var gode venner, fortsatte han.

Tingretten slo fast at gjerningsmannen verken var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket - og at han handlet i selvforskyldt rus da han for et år siden kvelte og drepte kvinnen på hospitset i Sandviken.

49-åringen innrømte i retten å ha tatt kvelertak på den drepte venninnen, men han nektet for å ha holdt så hardt og så lenge at hun kunne dø av det.

Han gjentar forklaringen i lagsmannsretten.

— Hun sparket og tok tak rundt halsen min. Jeg kunne bare bruke en hånd fordi den andre var brukket. (...) Jeg vil bare at det skal bli oppklart. Jeg forstår ikke dette, forklarte mannen i dag.

— Taket jeg holdt på henne kan ikke ha vært dødelig. Jeg prøvde bare å forsvare meg. Det er noe annet som har skjedd, men jeg vet ikke hva.

Ville ikke snakke med psykiatere

Den tidligere straffedømte mannen nektet å snakke med de rettspsykiatrisk sakkyndige i forkant av rettssaken.

— Hva skulle jeg ha snakket med dem om da? Jeg har en psykolog i fengselet. Det er jo ikke nødvendig å snakke med alle om dette.

— Hvorfor sa du til familien din at du hadde drept en kvinne, hvis det ikke var tilfellet, spurte statsadvokat Walter Wangberg.

— Det var bare et rop om hjelp. Jeg hadde hørt fra NN at hun var død, og jeg laget min egen historie om det som hadde skjedd, svarte 49-åringen.

I retten forklarte han også inngående om sitt eget alkoholmisbruk.

— Jeg har vært alkoholiker siden jeg var 16 år. Før drapet hadde jeg drukket hver eneste dag siden jeg kom ut av fengselet ni måneder tidligere. Den siste tiden drakk jeg bare rødsprit, fordi jeg ikke hadde råd til øl. Jeg var så desperat at jeg begynte å grine midt på natten hvis jeg kom til bensinstasjon som ikke hadde rødsprit, sa den tiltalte mannen.

Trebarnsmor

Den avdøde kvinnen hadde tre barn. Alle disse fikk i Bergen tingrett en oppreisningserstatning på 120.000 kroner hver.

Da mannen møtte i retten nektet han straffskyld for drap og tyveri. I tillegg til drap er han tiltalt for å ha tatt ut 5575 kroner med Visa-kortet til kvinnen etter at hun var drept.

Da mannen startet sin forklaring innrømmet han likevel at han hadde tatt kvelertak på kvinnen. Han forklarte at de hadde kranglet om et bankkort ute i fellesrommet på hospitset, før de gikk inn på hans rom. Da han etter en stund skulle reise seg, holdt kvinnen ham tilbake, og tok ifølge mannens forklaring tak rundt halsen hans med begge hender.

- Lekesloss

Basketaket skal ifølge 49-åringen ha startet som en spøk, der de to lekesloss i fylla.

49-åringen svarte på kvinnens halsgrep med å gjøre det samme mot henne. Han hevdet i retten at han ikke klemte hardt, og at han ikke skjønte at hun kunne dø av grepet.

— Helt ærlig, jeg klemte ikke hardt til, sa 49-åringen.

Han fortalte at han fikk sjokk da han oppdaget at kvinnen var livløs. Han ba kameraten sin sjekke pulsen til kvinnen. 44-åringen, som også har vært siktet for drapet, påviste at hun var død.

De to gikk deretter ut, og ga beskjed til de andre på hospitset om at kvinnen ville sove.

Deretter fortsatte de å feste, og brukte blant annet kvinnens Visa-kort.

- Ville varsle politiet

De to mennene skal ifølge 49-åringen ha begynt å krangle om hvorvidt de burde varslet politiet. Han sier han ville varsle, men at 44-åringen ikke var enig. 49-åringen dro deretter hjem til familien sin, der han samme kveld ble pågrepet for fyll og bråk.

Han sa da til politiet at han hadde drept en kvinne. Men siden venninnen ennå ikke var funnet, ble han ikke tatt på alvor.

Dagen etter fant lederen for hospitset kvinnen død, og de to kameratene ble pågrepet. 44-åringen ble imidlertid sjekket ut av saken.

Den drapstiltalte 49-åringen forklarer den plutselige endringen i forklaring med at han ikke ville greid å lyve foran offerets pårørende i retten. Han sier det ikke gikk opp for ham hva som hadde skjedd, før saken ble berammet for retten.

— Jeg har nektet på det, jeg kunne ikke tro at det var sant. Dette er jo bare veldig trist, sa han i tingretten.

Nytt avhør

Da han bestemte seg for å fortelle hva som hadde skjedd, tok 49-åringen kontakt med politiet for å avgi ny forklaring. Dette skjedde i slutten av oktober.

Mannen har tidligere sagt til bt.no at han synes det er uforståelig at han er drapstiltalt.

— Jeg husker alt som skjedde om onsdagen, og jeg drepte henne ikke. Hvorfor skulle jeg det? Hun var bare snill med meg, sa han.

Den gang hevdet han at kameraten hadde sagt at kvinnen var død, og at det måtte være derfor han først sa til politiet at han hadde drept en kvinne.

Kvinnen ble funnet død på 49-åringens rom i et hospits i Nye Sandviksvei i november 2005. Der hadde hun ligget siden dagen før.

ÅSTEDET: Krimteknikere på åstedet høsten 2005.
Bergens Tidende