• Jeg har tatt konsekvensen av at jeg kan være en belastning for Frelsesarmeen og har strøket meg som soldat.

Brynjar Meling er ikke kjent med testamentet som ble endret på grunn av hans forsvar av Mulla Krekar.

— Jeg blir oppriktig lei meg når jeg hører sånt. En organisasjon som baserer seg på frivillige gaver, er avhengig av goodwill. Siden jeg har strøket meg som soldat, kan ingen beskylde Frelsesarmeen for alt det «gale» jeg gjør, sier Meling til Bergens Tidende.

Det var høsten 2003 han takket for seg som frelsessoldat, men det er ikke trådt i kraft ennå på grunn av byråkratiet i Frelsesarmeen, forteller Meling.

Som forsvarer må han ta upopulære saker, men han sier at han ikke vil binde seg i jobben ved å ta hensyn til Frelsesarmeen når han prosederer.

— Min kjærlighet til Frelsesarmeen kan ingen ta fra meg. Men jeg kan rydde opp i det formelle slik at ikke Frelsesarmeen blir assosiert med mine handlinger.

Islamfrykt

Som høyt profilert forsvarer for Mulla Krekar, får han stadig påminnelser om islamfrykten i «sirlig håndskrevne brev fra folk på sørvestlandet». Datamaskinen hans fylles med mailer fra den samme type åndsfrender. Han er ikke blitt drapstruet, men han ønskes god tur til helvetet, godt krydret av gammeltestamentlige bibelsitater som skal dokumentere avsendernes budskap. En person leser alt om ham i ulike medier og sender utklippene i posten. Ikke spesielt kjekt, synes Meling.

Ikke før har det verste Krekar-kjøret lagt seg, så dukker han opp i mediene igjen. Nå er han forsvarer for mannen som i forrige uke er siktet for å ha drept sin eks-kone i et parkeringshus i Bergen. Nok en gang risikerer han å få opinionen mot seg. Om han tenker på imaget sitt?

— Utfordringen er å skape en viss balanse i et bilde uten å trekke den etterlatte ned i gjørma. En sak kan ha nyanser i grått, den trenger ikke være svart-hvit.

- Ikke gissel

Meling hevder at han aldri har brakt sitt forhold til Frelsesarmeen ut til allmennheten, men at han heller ikke har benektet det når han er blitt spurt.

— Jeg vil ikke bli brukt som gissel i saker. Jeg er ikke en frelsessoldat som prosederer i retten. Jeg har opplevd klienter som har gjemt seg bak at jeg var frelsessoldat ý de har ment at det har gitt meg større troverdighet når jeg har talt deres sak. Men slik er det ikke.

Foreldrene hans er pensjonerte offiserer i armeen, og Meling har to aktive offisersbrødre. Han er tidligere musikkmester i Oslo og Stavanger, og dirigerte sist i juni 2002.

— Jeg har fremdeles en drøm om å stå i uniform og dirigere Frelsesarmeens hornorkester. Det er vel det nærmeste nirvana man kan komme, insisterer Meling.