Sammen med moren, er farsfiguren den eneste som får besøke den drapssiktede i fengselet.

— Jeg vil vite hvordan han egentlig har det. Vise ham at jeg er her for ham. Uansett utfall. Men det tror jeg han vet allerede, sier han til BT.

Mannen har i mange år har vært en av siktedes 18-aller nærmeste. Av forsvareren blir han karakterisert som en farsfigur.

Han sier han ser frem til å besøke 18-åringen, men at han ikke aner hva han kommer til å si.— Jeg har aldri før måttet planlegge hva jeg skal si til ham. Det har alltid gått naturlig. Det må bare komme der og da.

I avhør

Den 42 år gamle mannen fra Os ønsker ikke å stå frem med navn eller bilde. Onsdag var han i vitneavhør. Nå sier han at han ser frem til å møte 18-åringen.

— Uansett hva som har skjedd, er jeg mest opptatt av hans ve og vel. Det er det viktigste.

18-åringen ble i går varetektsfengslet for fire uker, de to første i isolasjon. De eneste utenom forsvarer som får lov til å besøke ham, er moren og farsfiguren fra Os.

Det er disse to 18-åringen har bedt om å få treffe. Møtene skal skje under overvåking av politiet.

Personer i isolasjon eller med besøksforbud får vanligvis ikke lov til å få besøk av andre enn forsvareren. Nordhordland tingrett skriver at de på grunn av den lave alderen likevel åpner for det.

Ble forberedt

Politiet hadde på forhånd advart 18-åringens farsfigur om å være forberedt på bevisene de ville komme med mot 18-åringen. I går, gjennom media, fikk han vite at politiet satt på fingeravtrykk de mener knytter 18-åringen til drapet.

18-åringens farsfigur sier han ikke har tenkt så mye på sakens utfall.

— Det er mange ting som ikke har falt på plass ennå. Jeg må bare ta imot informasjonen og behandle den så godt jeg kan, sier han.

I gårsdagens BT fortalte moren til den siktede at hun gjerne ville treffe sønnen. Foreløpig er det ikke avklart når de kan komme på besøk til Bergen fengsel, der 18-åringen sitter.

Politiets hovedbevis mot 18-åringen er det Kripos kaller et "identisk treff" med fingeravtrykkene han ga frivillig til politiet.

Siktet for voldtekt

I praksis vil dette si at politiet er sikre på at han har vært på åstedet.

— Finner du fingeravtrykk på et åsted, kan du med sikkerhet si at vedkommende har vært der, sier Per Angel. Han leder åsted- og ID-gruppen i Kripos, og uttaler seg på generelt grunnlag.

De tekniske bevisene knytter ikke bare 18-åringen til åstedet, men også til selve drapshandlingen, ifølge påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim.

Siktelsen mot den 18-årige nabogutten er utvidet til å inkludere voldtekt. I kjennelsen bekrefter politiet for første gang at Hilda Feste ble voldtatt før hun ble drept.

Prøver ble liggende

Tirsdag ettermiddag denne uken kom meldingen fra Kripos om det identiske funnet. Ifølge Onarheim hadde da prøvene ventet på å bli sammenlignet med fingeravtrykk fra selve drapshandlingen.

Til og med eneggede tvillinger har ulike avtrykk. Nettopp det gjør fingeravtrykk til viktige spor for politiet, sier ID-leder Angel i Kripos.

— Jeg vil si at fingeravtrykk har mye større verdi enn DNA, sier Angel. DNA kan plantes på et åsted eller havne der ved et uhell. Det kan ikke fingeravtrykk.

Politiet opererer ikke med grader av sikkerhet på fingeravtrykk: Enten er funnet sikkert – eller ikke godt nok til identifikasjon.

— Funnstedet er alltid interessant. Finner du fingeravtrykk på gulvet der det har vært et basketak, har det større verdi enn om man finner avtrykk på dørkarmer eller andre steder folk naturlig tar på, sier Angel.

- Forklaringsproblem

Hvor fingeravtrykkene er avsatt er viktig for etterforskerne.

— Er avtrykk avsatt i blod, skjønner man at det har noe med handlingen å gjøre, sier Angel. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om saken i Os.

At politiet sier de har tekniske bevis som kan knyttes til drapshandlingen, er dårlig nytt for den siktede 18-åringen, tror pensjonert Kripos-politioverbetjent Øystein Falmår. Fingeravtrykksspesialisten har fulgt drapssaken gjennom media.

— Jeg tror ikke politiet ville sagt det hvis de ikke var veldig sikre. Jeg tror 18-åringen har et forklaringsproblem, sier Falmår.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

NEI FRA POLITIET: Politiet og de etterlattes bistandsadvokat ba om, og fikk medhold i, at gårsdagens fengslingsmøte skulle gå for lukkede dører. De mente også at kjennelsen måtte unntas offentlighet, av hensyn til etterforskningen. Det fikk de ikke gehør for av tingrettsdommer Berit Sangolt (bildet). Dermed ble kjennelsen i sin helhet lest opp i retten, og pressen fikk dermed bekreftet at politiet mener å sitte på 18-åringens fingeravtrykk på drapsåstedet.
LISA TURØY CHRISTIANSEN
DREPT: Hilda Feste (98).