Vi befinner oss ved Dokkebakken barnehage like bak blokkene i Torborg Nedreaasgate. Rundt oss ligger nedsagde trær og grener på alle kanter. De ensomme røttene titter opp fra bakken, og duren fra motorsagen vitner om at det fortsatt er mer å kappe. Mette Gade bor like ved, og kunne knapt tro sine egne øyne da hun tittet ut av vinduet i morges.

— Jeg fikk sjokk. Jeg kan ikke forstå hvorfor de må kutte ned enda mer. Etter alt oppstyret som har vært den siste tiden kunne de vel i det minste ha ventet litt? Snart er det ikke flere trær i Bergen, fortviler den engasjerte damen.

Kjøper ikke forklaringen

I skråningen like over barnehagen er allerede godt over halvparten av vekstene allerede fjernet. Restene av trærne er lagt i en haug like nedenfor.

Gade har bodd i Torborg Nedreaasgate i 22 år, en av de mest trafikkerte gatene i Bergen. Hun forteller at luften er betydelig forverret de siste årene.

— Vi lever i en tid hvor det blir stadig mer eksos og luftproblemer. Her, like ved en barnehage, bestemmer kommunen seg for å fjerne det lille vi har av trær? Jeg fatter det ikke, sier hun fortvilet.

VIL SLÅSS: 82 år gamle Mette Gade fortviler over kommunens beslutning om å fjerne trærne ved Dokkebakken barnehage. - Dette var en oase for oss i området. Snart har vi vel nesten ikke trær igjen i sentrum, sier hun. Foto: Chris Ronald Hermansen

Den engasjerte naboen har hørt rykter om hvorfor trærne må kappes, men kjøper ikke unnskyldningen.

— Jeg har hørt at de sier at trærne må kappes fordi de har grener som bøyer seg ned mot barnehagen. Det trodde jeg alle trær hadde, men kanskje jeg tar feil, spør hun skarpt.

- Kritikken er skivebom

På stedet finner vi også anleggsgartner Lars Breivik som er satt til å utføre jobben på vegne av Grønn etat. Breivik mener det er bra at naboer viser engasjement for sitt nærområde, men avfeier Gades kritikk.

— Dette er ikke trær, det er oppslag. Det er vekster som ikke er blitt plantet av mennesker, og dermed ikke skal være her. Lar man vekstene gro seg for store på et så skrått underlag kan det bli farlig for barna som leker i barnehage like ved, sier han.

— Hvorfor må dere da fjerne absolutt alt, spør Gade.

Breivik henviser til sin oppdragsgiver for svar på det.

— Jeg gjør bare jobben min, sier han.

- Ren rutine

Seksjonsleder i Grønn etat, Rune Hesjedal, forteller at kappingen er del av en vedlikeholdsplan som Grønn etat gjennomfører med jevne mellomrom. Fordi kappingen er en ren rutine, sendes det ikke ut nabovarsel på forhånd.

— Etter det jeg kjenner til er dette bare snakk om mindre vekster. Ingen store trær skal kappes i området, sier han.

Arbeidet ved Dokkebakken barnehage vedvarer til slutten av denne uken.

KAPPET NED: Slik ser det ut i skråningen like ved Dokkebakken nå. Ifølge Grønn etat er kappingen en rutinemessig vedlikeholdsjobb som er helt nødvendig. Foto: Chris Ronald Hermansen.