En kvinne i 40-årene er dømt for brudd på vegtrafikklovens bestemmelser og må sone 18 dager fengsel. Nordhordland tingrett har også dømt henne til å betale 50.000 kroner i oppreisingserstatning til Hauge. Kvinnen fikk også førerkortet inndratt i seks måneder.

Plutselig på panseret

20. november 2012 hadde Hilde Hauge vært ute og jogget i Os kommune. Hun skulle handle på Rema 1000, og gikk over veien i overgangsfeltet i Byvegen. En bil traff henne da hun var midtveis i feltet.

— Det neste jeg husket var at jeg plutselig lå på panseret av en bil. Deretter lå jeg på bakken og ble kontaktet av en mann. Etter det husker jeg minimalt av hva som skjedde de tre neste dagene, forklarte Hilde Hauge i retten.

— Jeg husker ingenting av oppholdet på Haukeland og nesten ingenting av oppholdet på Nordåstunet, men jeg husker jeg hade grusomme smerter lenge etter ulykken, sier hun til BT.

Tre måneder etter ulykken var hun hjemme igjen.

Fortsatt preget

Hun ble påført flere brudd i kroppen, i tillegg til hodeskader. Først etter tre dager ble hun operert på Haukeland, fordi tilstanden var for ustabil like etter påkjørselen.

— Jeg fryktet at jeg at jeg ikke kunne gå igjen, men det kan jeg nå, selv om jeg får smerter etter en stund. Det hender også at ord som jeg skal si, plutselig forsvinner. Jeg har også vansker å få på meg klær, men jeg klager ikke, for jeg lever jo, sier Hilde Hauge.

Den kvinnelige bilføreren erkjenner at hun kjørte bilen, men nektet straffeskyld for å ha kjørt bil uten å ha overholdt vikeplikt for gående i gangfelt. Hun mener hun ikke var uaktsom, ifølge dommen fra Nordhordland tingrett.

Uenig og anker

Fartsgrensen i Byvegen er 50 km/t, og kvinnen fortalte i retten at hun kjørte rundt 40 km/t. Hun hadde ingen forklaring på hvorfor hun ikke så Hauge, som hadde gått ut i gangfeltet i motsatt kjørebane av der bilen kom.

Ifølge dommen opplyste forsvareren at bilføreren kan ha blitt blendet av motgående trafikk, men retten finner ikke holdepunkt for det. Av dommen fremgår det at gangfeltet var opplyst med lys, selv om det ga mest lys i høyre kjørefelt, og ikke venstre kjørefelt, der Hauge kom fra.

Bilføreren mener hun kom ut av svingen før gangfeltet etter at Hauge hadde gått ut i gangfeltet. Retten ser likevel bort fra sjåførens innsigelser.

— Min klient mener dommen er feil og har bestemt seg for å anke, sier Lasse Solberg, forsvarer for bilføreren.

«Utvist alvorlig svikt»

Hauge hadde gått videre over trafikkøyen og ut i bilens felt da hun ble truffet. Hun var altså over midtveis i gangfeltet da ulykken skjedde og hadde vært i gangfeltet i flere sekunder før hun ble truffet.

«Når tiltalte over flere sekunder ikke har hatt tilstrekkelig oppmerksomhet mot gangfeltet, finner retten at tiltalte har utvist en alvorlig svikt i forhold til den strenge aktsomhetsnormen en fører må forholde seg til når man nærmer seg et gangfelt», heter det i dommen.

— Jeg er kjent med dommen, men ønsker ikke å si så mye om den. Jeg ser lysere på tilværelsen, selv om jeg ble 100 prosent ufør. Før ulykken arbeidet jeg i 25 prosent stilling, forteller Hauge.