— Jeg ringer dem hver eneste dag, mens det fremdeles er mulig å oppnå kontakt, sier legen Magdy Abu Habib.

Faren, hans tre brødre og 30 nære familiemedlemmer er innestengt i bomberegnet på Gazastripen.

Uten strøm

— To av brødrene mine har barn i alderen 3-5 år. De er vanskelig å trøste når bombene smeller og bakken skjelver, sier Habib.

Den palestinske legen kom til Bergen for syv år siden. Han har norsk pass, og er ikke tvunget til å oppholde seg på den smale Gazastripen, slik som 1,4 millioner andre palestinere.

— Jeg snakket med min 64 år gamle far i går. Han hadde vært uten strøm i 36 timer, og all maten i huset var ødelagt. Ikke tør han å bevege seg så mye ute heller på grunn av de israelske bombene, forteller legen.

Israel hevder de er ute etter terrorister fra Hamas, og ikke ønsker å skade sivile. Det mener legen fra Bergen er løgn.

- Dreper uskyldige

— Israel vet godt at bombene som treffer de såkalte terrormålene, dreper alt i nærheten, blant dem uskyldige kvinner og barn, sier han.

Ifølge en fersk oversikt fra FN er 133 av de 168 palestinerne som er drept i israelske angrep den siste uken, sivile. Det er FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) som har utarbeidet oversikten.

21 prosent av de drepte var mindreårige, noe som får OCHA til å stille spørsmål ved Israels respekt for folkeretten.

Gazastripen er svært tett befolket. Ifølge FNs utviklingsprogram bor det 1,4 millioner mennesker på 365 kvadratkilometer, et område på størrelse med Trondheim kommune.

Advarte broren

En av brødrene til Habib fikk for et par dager siden en telefon fra den israelske hæren. De ba ham og familien forlate huset.

— De skulle bombe et såkalt terrormål i nabolaget, og ba min bror ta med familien til et sikkert sted. Min bror svarte de at det ikke fantes noen sikre steder de kunne søke ly på Gazastripen nå, sier legen.

I motsetning til i Israel, er det få hus med kjellerrom på Gazastripen, hvor innbyggerne kan søke tilflukt.

Sympati med Fatah

Legen i Bergen sympatiserer med Fatah, som sitter med makten på Vestbredden.

Han mener Israel bruker Hamas som påskudd for å terrorisere hele befolkningen på Gazastripen.

— Det finnes mange grupperinger på Gazastripen. Noen ekstreme og noen moderate. Hamas er en del av det palestinske samfunnet. I én enkelt familie kan man ha sympati med ulike fraksjoner, både Hamas og Fatah, sier han og legger til:

— Når Israel peker ut et hus med et Hamas-medlem og angriper, kan du være sikker på at uskyldige familiemedlemmer blir drept.

Traumatiserte barn

Legen er svært bekymret for brødrenes barn som befinner seg i bomberegnet.

— Jeg frykter for livene deres. Jeg er fylt av redsel hver gang jeg ringer dem for å høre siste nytt.

Foreløpig får legen kontakt med familiemedlemmene. Han tror det er fare for at kommunikasjonen med Gaza bryter sammen i bomberegnet.

— Jeg ringer så ofte jeg kan, mens det fremdeles er mulig.

Vil ha tostatsløsning

Han frykter også for barnas mentale helse.

— Brødrene mine forteller at de er konstant redde. Å være et lite barn i bomberegnet setter dype spor i sinnene deres, sier han.

- Finnes det en løsning på konflikten?

— En tostatsløsning med modige ledere på begge sider. Israel drepte sin modige leder i 1995, Yitzhak Rabin, sier legen fra Bergen.

Israels statsminister ble skutt og drept under et fredsarrangement i Tel Aviv 1995. Attentatmannen var en jødisk ekstremist. Han soner nå livsvarig fengsel. Mange uavhengige observatører mener at også fredsprosessen ble skutt i filler med Rabins død.

INNESTENGT: Legen fra Bergen har tre brødre innestengt i bomberegnet på Gazastripen. Her er Mohamed Abu Habib, Mahmud Abu Habib , Ahmed Abu Habib fotografert i en park i Gaza by for ett år siden.
PRIVAT