— Det var den beste nyheten jeg kunne fått. Jeg er veldig glad. Jeg er fortsatt litt i sjokk, sier Lena Kokab kort tid etter at hun fikk beskjeden.

Hun får varig opphold i Norge.

Onsdag ettermiddag kom ektemannen hjem i fem-halv seks-tiden. Han hadde stått fast i kø og var litt sen.

— Han hadde med seg en stor bukett med roser og sa han måtte gi meg en klem. Så leste jeg kortet. Der sto det «du har fått oppholdstillatelse». Jeg er bare veldig, veldig glad, sier Kokab.

Alle unntatt Lena

Kokab kom fra Iran til Norge i 2002 sammen med broren og moren. I 2007 fikk alle unntatt Lena oppholdstillatelse.

Hun fikk avslag gang på gang fordi hun hadde giftet seg med en nordmann.

I september 2008 var hun i ferd med å miste håpet etter nok et avslag. Etter avslag også i 2009, varslet advokat Karstein Egeland søksmål mot Staten.

Saken til Kokab var nå på vei mot retten.

— Vi hadde stevnet staten da vi fikk vite at Utlendingsnemda ønsket å behandle saken hennes på nytt, sier advokat Karstein Egeland.

For en måned siden ble saken til Lena Kokab behandlet. Kokab møtte personlig opp for å forklare seg.

På bakgrunn av møtet konkluderte nemnden med at Kokab har krav på oppholdstillatelse.

- Enorm belastning

  • Det var veldig bra at jeg fikk mulighet til å snakke med dem. Jeg tror de fikk en helt annen forståelse av saken min, sier Kokab.

Det var ektemannen som i går fikk overlevert nyheten fra advokat Karstein Egeland.

— Reaksjonen til ektemannen er noe av sterkeste jeg har opplevd. Det har vært en enorm belastning både for Lena og ektemannen, sier Egeland.

Onsdag kveld var paret sammen med familie og venner.

— Moren min løp og kjøpte en kake da hun fikk høre at jeg hadde fått opphold. Sønnen vår på ett år har lagt seg. Vi andre har en rolig feiring. Snart kommer broren min også, sier Kokab.

Startet aksjon

Kokab er student ved Norges Handelshøyskole, og studentforeningen startet en aksjon for å hindre at Kokab skulle bli kastet ut av landet. Medstudent Glenn Michael Jonassen ledet aksjonen. Onsdag fikk han tekstmelding fra Kokab.

— Jeg er rørt og utrolig glad på hennes vegne. Jeg har merket hvordan det har tært på henne og familien å leve med denne usikkerheten, sier Jonassen.

Onsdag kveld har hun fått mange telefoner og gratulasjoner.

— Jeg vil takke alle som har støttet meg. Nå kan jeg leve trygt sammen med familien min, sier Kokab.