Snøstorm og lave temperaturer har de siste dagene ført til trafikkaos i New York. Paal Zandstra Krokeide fra Bergen valgte like godt skiene som transportmiddel da han skulle på jobb fredag.

Bergenseren vakte oppmerksomhet i gatene, og fra Central Park ble han fulgt av en nyhetsfotograf. Bildet går verden rundt, og Washington Post er en av flere store aviser som har publisert det.

— Jeg har fått mye kjekk oppmerksomhet i dag. Dette var mine «15 minutes of fame». Men jeg må være den mest usannsynlige skihelten siden Eddie the Eagle, sier Paal Zandstra Krokeide på telefon fra New York.

- Bedre føre enn ventet

Da VG skrev om saken søndag formiddag, tronet bilde av Krokeide ved siden av saker om Tour de Ski-heltene Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

— Det var ganske absurd, sier bergenseren.

Selve skituren gikk av stabelen fredag fra Krokeides hjem på Upper Westside og til den norske FN-delegasjonen, hvor han jobber som assisterende militærrådgiver.

— Jeg gikk fra dør til dør på 45 minutter. Jeghar bodd her i tre år. Det er så få snødager, så jeg tenkte at jeg måtte gå når det var fint vær. Føret var mye bedre enn jeg hadde ventet.

- Heller anorakk enn kondomdrakt

På vei gjennom Central Park ble han stanset av noen fotografer og intervjuet av en lokal tv-stasjon. Da han kom ned i gatene «downtown», fikk han mye oppmerksomhet fra noen japanske turister, før han ble fulgt etter av AP-fotografen som tok bildet som nå altså går verden rundt.

— Men hvorfor hadde du både ski og anorakk med deg til New York?

— Vi må jo alltid ha det med. Som bergenser er jeg ikke blant landets fremste skiløpere. Vi føler oss nok mer hjemme i utslitt, gammel syttitallsanorakk enn disse kondomdraktene de går rundt med i Oslo-marken. Det å gå på ski handler for meg mer om kosen.

Forbereder seg på kulderekord

Snøstormen «Hercules» rammet den amerikanske nordøstkysten fra torsdag, og uværet har ført til kaos i trafikken og stengte skoler.

I New York var snøførholdene søndag litt dårligere.

— Nå er det mer vestlandsk vær, slik det pleier å være på Kvamskogen med deilig kladdeføre. Jeg får hente ut fellene mine, sier Paal Zandstra Krokeide.

Samtidig forbereder store deler av Midtvesten seg på kulderekord.

I Midtvesten ventes temperaturene å falle ned mot 30 minusgrader. Men med de kraftige vindene som vinterstormen har med seg, kan den effektive temperaturen synke ned mot 45-50 kuldegrader.

Spesielt utsatt er det åpne, flate prærielandskapet i Midtvesten, der vinden får ekstra godt tak. Ikke på nesten 20 år har det vært så kaldt i Midtvesten.

Folk i det nordøstre USA oppfordres til å holde seg innendørs og sørge for å ha nok av brensel og mat hjemme. USAs nasjonale værsenter sier kulden og vinden er farlig og at det ikke skal mange minuttene til utendørs før huden får frostskader.

Stengte skoler

I Chicago i Illinois vil temperaturen synke til minus 23 grader mandag, ifølge meteorologene. Men i byen, der det ofte blåser, vil det føles mye kaldere. Myndighetene i delstaten har bedt folk holde seg inne og passe på at de har nok av mat, brensel og nødvendige medisiner.

I Minnesota har guvernør Mark Dayton kunngjort at alle skoler vil holde stengt mandag for å beskytte skolebarna fra farlig lave temperaturer.

Og som om ikke snø og kulde er nok, har delstatsmyndighetene i Massachusetts utstedt flomvarsel langs store deler av kysten på grunn av en ventende stormflo.

Også iNewYork, der folk så vidt har klart å måke unna snømengdene som har kommet de siste dagene, forbereder innbyggerne seg på kuldebølgen.

Minst elleve mennesker har de siste tre dagene mistet livet som følge av vinterstormene, melder NTB.

VIKTIG JOBB: Her er Krokeide på vei til jobben i den norske FN-delegasjonen på fredag. Der møtte han FN og fredsprisvinner OPCW for å diskutere fregatten Helge Instads oppdrag med å hente ut Irans kjemiske våpen.
Privat