Det viser en fersk analyse Lindorff har gjort. Administrerende direktør, Heidi Skaaret, mener utviklingen er bekymringsfull.

— Det er dramatisk og det er en utvikling man skal ha litt fokus på. Det er store beløp og mange personer det gjelder, sier Skaaret.

Det er uansett den enkeltes ansvar å holde orden på økonomien sin, uheldig start eller ikke. Egil Andreas Johannesen (22).

Mye press om kredittkjøp

— Hver gang eneste gang jeg er i banken, så vil de gi meg kredittkort. De argumenterer jo veldig fornuftig med at du får forsikring inkludert hvis du betaler reiser med det, sier Heidi Johansen (21). Hun har stor forståelse for dem som ikke klarer å stå imot presset og ender opp med gjeld de ikke kan betjene.

Ranveig Isungset (22) kjenner en som sjonglerer to kredittkort for å få privatøkonomien til å gå i hop. Venninnen har hatt betalingsproblemer i flere år og betaler det ene kortet med det andre.

— Mange er uheldig og ikke alle har noen de kan få hjelp av før en regning går til inkassoselskapene, sier hun.

— Jeg sier alltid nei til kortet banken vil gi meg, for jeg vet det ville gått galt. Jeg ville brukt mer penger enn jeg har. Jeg er alltid blakk halve måneden, sier Heidi.

Klarer ikke telefonutgiftene

  • Dette gjelder i stor grad unge som ikke ennå er etablert med egen bolig. Vi snakker om utgifter til mindre lån, telefon, internett, kredittkortgjeld, og forbrukskjøp på kreditt som er større enn de klarer å betjene, sier Heidi Skaaret.

Hun sier at betalingsanmerkninger vil få konsekvenser den dagen ungdommene skal søke om boliglån.

Hver fjerde person som har inkassosak hos Lindorff er under 25 år gammel. Siden 2005 har det vært en økning på hele 50 prosent i denne aldersgruppen på landsbasis. Økningen har vært spesielt stor de siste to årene og er langt større for de unge enn for befolkningen ellers. Totalt sett er økningen på 35 prosent i hele befolkningen.

Skaaret mener de unge selv har ansvaret, men mener at betalingsinstitusjonene og foreldrene også har en rolle. Helst ville hun hatt personlig økonomi inn som eget fag i skolen.

Fristende tilbud i fleng

  • Vi blir jo bombardert med tilbud, så det er lett for at det går galt hvis man ikke er strukturert og fornuftig, sier Egil Andreas Johannesen (22).

Han har fulltidsstudier, men jobber 50 prosent stilling ved siden av for å kunne betale boliglån og regninger. Hver måned setter han og samboeren inn penger på sparekonto.

22-åringen synes det er vanskelig å forstå at noen kan la det gå så langt at de får inkassosaker på seg.

— Det er uansett den enkeltes ansvar å holde orden på økonomien sin, uheldig start eller ikke, sier Egil.

Han får støtte av Kevin Loen (23), som har vært en ivrig sparer siden han hadde sin første sommerjobb som 11-åring. Kevin også synes det er viktig å være strukturert og disiplinert, slik at man ikke får overraskelser på veien.

— Det er lurt å sette opp et budsjett og få en oversikt over utgiftene som vil komme. Hvis man har det, tenker man ikke så mye på penger. Får man problemer med betalingen, så tenker man jo ikke på noe annet enn penger, sier Kevin. Både Egil og Kevin opplevde voksenlivet og økonomien som en stor utfordring da de flyttet hjemmefra.