De to kameratene var nettopp kommet til byens nye svømmebasseng. Der så de elever fra en skoleklasse fra Fridalen.

— De sto ved bassenget og ropte at «det ligger noe under vann», forteller David Eika (22).

- Vi er veldig glade

Han trodde først det var nøkler elevene tenkte på, men da kameraten kikket under vann, så han en jente på bunn.

— Da gikk alt veldig fort. Jeg dukket ned på fem meters dyp og tok tak rundt livet hennes og fikk henne opp. To badevakter tok imot, sier Eika.

— Vi var på rett sted til rett tid. Vi er begge veldig glade for at dette gikk bra, sier kameraten Øyvind Johannessen (25).

De unge mennene er dagens helter i Bergen og forhindret at det skjedde en tragedie i det nye svømmeanlegget som er oppkalt etter den avdøde svømmehelten Alexander Dale Oen. Politiet fikk melding om hendelsen fra AMK klokken 12.45 og jenten ble kjørt i ambulanse til Haukeland universitetssykehus like etterpå. Hun var da ved bevissthet.

— Det var trolig et uhell. Ut fra overvåkingsbilder ser det ut som om hun har falt i bassenget. Hun var ikke svømmedyktig, sa Ronny Andre Øvrebotten, innsatsleder i politiet til BT etter ulykken.

INNSATSLEDER: Ronny Andre Øvrebotten i politiet er på ADO Arena.
ELIAS DAHLEN

På fem meter dyp

— Hun ble funnet på fem meter dyp av en annen gjest i arenaen. Hun var trolig under vann i overkant av 30 sekunder. Gjesten som fant henne startet med livredning, og jenten våknet til, fortalte Øvrebotten.

Han opplyser at hun var sammen med en skoleklasse. Klokken 13.45 er elevene fortsatt i arenaen og tas hånd om. De er preget av hendelsen, og var i ferd med å avslutte badingen da ulykken skjedde.

— Vi arbeider fortsatt med å undersøke hva som har skjedd, men dette ser altså ut som en ulykke, opplyste Øvrebotten.

Sensorer slo ikke ut

Håkon Egeberg Johansen er daglig leder ved den nye svømmearenaen i Bergen.

— Politiet fikk melding om hendelsen klokken 12.46. Klassen fra 7. trinn ved Fridalen var på skoletur i ADO Arena da episoden skjedde. Resten av klassen blir ivaretatt av personale ved Fridalen skole og ansatte ved ADO Arena. De pårørende er varslet, opplyser han.

— Hun var ved bevissthet da hun ble sendt til Haukeland universitetssjukehus. Jenten lå kun kort tid under vann, og sensorene i bassenget slo derfor ikke ut, opplyser han videre.

- Forferdelig

Ifølge rektor ved Fridalen skole, Randi Wathne Gelink, har familien til jenten det tøft. Også medelevene til jenten som var til stede da ulykken skjedde er preget av situasjonen.

— De ble fulgte tilbake til skolen og vi har snakket grundig med dem om det som har skjedd. Elvene synes det er forferdelig, sier rektoren.

Hun har også hatt samtaler med læreren som var til stede under utflukten.

— Det har ikke skjedd noen svikt i rutinene våre, slår Wathne Gelink fast. Randi Wathne Gelink