— Det er 25 år siden mine barn ble borte. Norske myndigheter visste ikke hva de skulle gjøre da, og det virker som om de ikke er kommet et eneste skritt videre, sier Hjelle.

Hun forteller sin historie til BT fordi hun mener at situasjonen for dem som blir frarøvet sine barn i dag, er akkurat like vanskelig som den var for henne.

Den siste saken som har opprørt henne er om de to tyrkiske guttene som reiste med fosterforeldrene på ferie til Tyrkia.

Der prøvde de biologiske foreldrene å kidnappe guttene, og tyrkisk rett fastslo at guttene skulle være i Tyrkia. Dette var umulig for fosterforeldrene å akseptere, og den enste løsningen ble til slutt å smugle guttene ut av landet.

— Det forundrer meg at dette er overraskende for myndighetene i Norge. De snakket om at guttene hadde norsk statsborgerskap. I muslimske land ignoreres alle eventuelle andre statsborgerskap. Det burde være kjent, mener Hjelle.

Verken Justisdepartementet eller Utenriksdepartementet ble spurt til råds om reisen fra Stavanger til Tyrkia. De kom inn i saken første når problemene var et faktum.

Thea Baastad, rådgiver i Justisdepartementet, ønsker ikke å kommentere saken om de tyrkiske guttene, men sier at norske myndigheter bruker store ressurser og krefter på barnebortføringer.

Hun kan ikke svare på om situasjonen er blitt bedre eller verre enn tidligere. Årsaken er at det ikke finnes ordentlig statistikk på bortførte barn i Norge lenger tilbake enn til 2004.

Sjur Larsen, underdirektør i Konsulatseksjonen i UD, er sikker på at Norge er blitt bedre.

— Det er blitt et mye bedre samarbeid mellom Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og politiet. I tillegg går ting smidigere bare på grunn av den teknologiske utviklingen, sier Larsen.

Han understreker at holdningen Marit Hjelle møtte om at saken var en privat familieaffære er død for lenge siden.

— Disse sakene tar vi veldig alvorlig, selv om kidnapperen er barnets far eller mor. Og hver gang det passer seg slik, oppfordrer vi ulike land til å slutte seg til Haag-konvensjonen, sier Larsen.