— Vi har lenge fryktet at Bergen ikke bare har skoleforfall, men at forfallet også må gjelde andre kommunale bygg. Med denne rapporten har vi fått beviset på det, sier Harald Schjelderup, gruppeleder for Ap.

Han er ikke overrasket over rapportene, som beskriver et stort forfall på sykehjemmene i Bergen .

— Dette forteller oss at den alvorlige økonomiske situasjonen byrådet har viklet Bergen inn i, har blitt enda mer alvorlig.

- Ikke gjort jobben

Som eksempel drar han frem Frieda Fasmer sykehjem. I rapporten fra sykehjemmet står det:

«Det bare kritisk vedlikehold som er blitt gjort på sykehjemmet over lengre tid. Det har ikke vært gjort større tiltak de seneste årene. Hovedbygg har dermed et stort vedlikeholdsetterslep. Det er preget av slitasje på gulv og vegger som følge av bruk og alder. Det er funnet fuktskader i yttervegg og mulige setningsskader i nordfløyen av bygget. Enkelte deler av bygningen nærmer seg endt levetid. Det samme gjelder tekniske anlegg»

— At det bare er kritisk vedlikehold som har blitt gjennomført betyr at det borgerlige byrådet ikke har gjort jobben sin.

Han sier han blir provosert av å lese finansbyråd Liv Røssland og omsorgsbyråd Hilde Omarheim sine uttalelser i pressemeldingen.

— De skjønnmaler situasjonen med sine uttalelser. Dette er en svært alvorlig situasjon.

- Kan bli svært dyrt

Schjelderup tror det vil dukke opp flere tilfeller av sykehjem som er i dårlig stand.

— Dette er bare de ti første undersøkelsene. Det kommer til å komme flere eksempler på forfall når de andre rapporter blir lagt ut. Nå begynner taksameteret å løpe, dette kan bli svært dyrt.

- Men dette kan ikke ha skjedd over natten, det er bare ti år siden Ap satt med makten, har ikke dere også et ansvar?

— Dette problemet har forverret seg de siste ti årene de borgerlige har sittet med makten. På disse årene har forfallet eskalert og blitt kritisk, dette er byrådets ansvar, sier han.

Må komme med prislappen

Han mener byrådet raskest mulig må få oversikt over tilstandene i sykehjemmene, og komme med en konkret plan til bystyret om hvordan de utbedre dem.

— Til slutt må de komme med prislappen for hva det vil koste å gi de eldre i bergen skikkelig standard på sykehjem. Vi kommer til å følge denne saken med argusøyne fremover.