Tom Thorsen la ut på skitur alene i området Geisdalshalsane-Kvitekoven i Jostedalen tirsdag formiddag. Det endte med en stor leteaksjon.

Nærmere 50 personer og to hunder ble kalt ut for å lete. Klokken 01.31 natt til onsdag kunne politiet meldte at den fjellvante 60-åringen var funnet, i god behold.

— Det var flott av så mange brukte en uværsnatt på meg. Jeg ble voldsomt glad da jeg så lysene. Letemannskapene var utrolig flinke. De snødde vannrett, og det må ha vært tungt å komme frem med snøscooter. Samtidig øker skredfaren når det er sånn, sier Tom Thorsen til bt.no.Røde Kors Hafslo Hjelpekorps, deres alpine bregruppe og Norske redningshunder deltok i søket.

De så at jeg var rørt til tårer. Jeg hadde ikke ventet at det skulle komme noen midt på natten. Tom Thorsen

— De frivillige hjelpemannskapene har løst et utfordrende redningsoppdrag på en rask og sikker måte, skrøt politiet etterpå.

Selv gikk Tom Thorsen rundt og trykket de som fant ham, i hånden og sa tusen takk.

— De så at jeg var rørt til tårer. Jeg hadde ikke ventet at det skulle komme noen midt på natten, sier han.

På kanten av stupet

Han snakket med samboeren på ettermiddagen og fortalte hvor han var, men gikk etter hvert tom for batteri på mobilen.

Da det ble mørkt, varslet hun politiet. Han ble funnet 100 meter fra den oppgitte posisjonen, 1450 meter over havet.

- Jeg hadde med kart og kompass. Jeg visste at det var stupbratt mot vest og nord. Jeg hadde trang vind i rygge, og kunne gått utfor stupet. På et tidspunkt var stupet rett fremfor skituppene. Da trakk seg med tilbake nordover og fant ut at det bare var tull å gå videre, sier han.

Han fulgte fjellvettsregel nummer 9: Spar på kreftene og grav deg ned i snøen og nødvendig.

Han laget en såkalt nødbivuakk og satte seg i en vindsekk med varmereflekterende folie.

— Jeg følte ikke at det var livstruende. Vindsekken jeg hadde, var grådig effektiv. Jeg tror nok jeg hadde klart meg til morgenen. Det var opprinnelig meningen, sier han.

Får ros

Men tror du han ble med scooteren ned? Nei, han satte på seg skiene.

— Jeg insisterte på å gå på ski, og fikk 1000 høydemeter nedover. Samboeren og jeg er mye på ski, det er sånt man må elske hvis man skal bo i Jostedalen. Det var ikke så dårlig fatt med meg.

Lederen av bregruppen i Hafslo hjelpekorps, Jostein Aasen, sier til NRK Sogn og Fjordane at Thorsen gjorde alt rett.

— Han hadde nok kommet seg ned på egen hånd når det lysnet, men vi fikk han ned noen timer før, sier Aasen som ledet leteaksjonen.

Han mener de var noe heldige som fant 60-åringen så fort.

— Det var mørkt og vi måtte passe på at det kunne være skredfare. Når det er dårlig sikt, skal man ha en viss flaks for å finne folk.

Og kjeft...

Tom Thorsen har bodd i Jostedalen i Sogn og Fjordane i 13 år. Den utflyttede bergenseren elsker å gå i fjellet sommer som vinter, men har aldri hatt liknende problemer. Bortsett fra en gang på Svalbard.

— Da lå vi i telt og kom ikke videre. Vi skulle til Newtontoppen (det høyeste fjellet på Svalbard), sier han.

Thorsen jobbet på Svalbard i fem år, både som lærer, drosjesjåfør og lastebilsjåfør. I Jostedalen driver han og samboeren Astrid Gjerde den lokale campingplassen.

— Samboeren er ofte med, men ikke akkurat i går. Hun angrer nok ikke på det, ler Tom Thorsen.

Han fikk det han kaller «en skrape» da han kom tilbake.

— Hun var ikke fornøyd med at det endte opp sånt. Jeg gikk en annen dal opp enn ned. Hun trodde jeg hadde gått samme vei. Jeg gjorde nemlig det dagen før. Jeg tenkte at jeg skulle ta et nytt dalføre, men det var ufjelgt med vindholer, det var bratt og lyset var flatt, forklarer han.

Men han har ikke latt seg skremme fra flere turer.

— Til å begynne virket det litt voldsomt med fjellet rett opp og ned, men det er sånt man må elske hvis man bor i Jostedalen. Vi er mye på ski. Vi synes det er moro å kjøre telemark ned igjen.

GA KJEFT: Dette bildet er fra den samme turen. Samboeren Astrid Gjerde pleier å være med på tur, men tirsdag sto hun over. Hun varslet politiet da mannen ikke kom hjem. Vel hjemme hadde hun noen sannhetens ord til sin villfarne turgåer.
PRIVAT