• Jeg fikk tilbud om ti tusen kroner for å kjøre til Nederland, men fikk aldri vite hva jeg skulle der. Jeg var stokk dum som tok jobben.

Det sier den 19 år gamle mannen som i fjor vår gikk i klasse med en 35 år gammel narkofange fra Bergen fengsel. Sammen gikk de på bygg og anleggsteknikk på Årstad videregående skole.

— Vi hang en del sammen. Jeg hadde lappen. Det hadde ikke han. Han pleide å sitte på med meg dersom han trengte å bli kjørt et sted, forteller 19-åringen.

Den hemmelige rapporten: Murene skremmer ikke narkohaiene

Som betaling fikk han bensinpenger og en colaflaske i ny og ne. 19-åringen reagerte ikke noe på at 35-åringen brukte tid på en som var nesten bare halvparten så gammel som ham.

— Han var hyggelig og grei. Jeg visste at han kom fra fengselet, men brydde meg ikke om det, sier 19-åringen.

Registrerte bil på 19-åring

Etter en måned i samme klasse fikk han et tilbud fra 35-åringen som var langt mer lukrativt enn brusflasker.

— Jeg skulle få 10.000 kroner dersom jeg kunne være sjåfør for ham fra Bergen til Nederland. Han kunne ikke fortelle alt om turen. Jeg skulle få vite mer etter hvert, forteller 19-åringen.

— Hvorfor takket du ja?

— Jeg elsker å kjøre bil, og trengte også pengene til å fikse en bil jeg hadde, sier han.

Pengene lokket og sammen med den eldre kameraten kjørte han mot Nederland bare en uke etter at 35-åringen var prøveløslatt fra Bergen fengsel. 35-åringen hadde kjøpt en Peugeot for 20.000 kroner, og registrert den i 19-åringens navn.

Fengselsledelsen: Vi er ikke for snille med fangene

- Jeg hadde ikke peiling

Da turen nærmet seg slutten, 15. april i fjor, ble bilen stoppet i Kristiansand på vei i land fra danskebåten.

Tollerne fikk kjempefangst. I den ene sidedøren fant de 18,2 kilo amfetamin.

Det kjipe for 19-åringen var at den 35 år gamle klassekameraten hadde gått av fergen til fots i stedet for å sitte på i bilen. Planen var at han skulle ta flyet videre til Bergen.

— Jeg ble skikkelig forbannet da jeg oppdaget det som skjedde. Jeg hadde ikke peiling på at det var narkotika jeg kjørte på, sier han.

Nyttig idiot

35-åringen ble pågrepet kort tid etter på flyplassen i Kristiansand. Den videre etterforskningen ledet politiet til flere andre personer, også en annen innsatt i Bergen fengsel. Politiet tror hele Nederland-turen ble planlagt av innsatte i Bergen fengsel, med 19-åringen i rollen som nyttig idiot og sjåfør.

19-åringen ble løslatt etter et halvt år i varetekt og venter nå på at Riksadvokaten skal ta ut tiltale i saken. Til sammen fem kan bli tiltalt.

— Jeg var bare så ufattelig stokk dum da jeg gikk med på denne avtalen om å reise til Nederland, sier 19-åringen i dag.

— Har du inntrykk av at politiet tror på historien din?

— Jeg vet ikke, men jeg håper det. Jeg er den eneste av fem personer som er løslatt i saken, sier han.

Paul S. Amundsen