Da Sara Helen Lunde gikk på barne— og ungdomsskolen, opplevde hun å bli mobbet daglig.

— Jentene snakket høyt om meg så jeg skulle høre det. Det gikk ikke en dag uten at noen slo, dyttet eller slengte kommentarer til meg. Jeg hadde ofte blåmerker og små skader som jeg skjulte. Jeg ble veldig god til å lyve for mamma om at jeg hadde gått på en dør eller falt i en trapp, forteller Sara.

Hun visste at hun var annerledes, men ikke hvorfor. Først da hun var 16 år gammel fikk Sara diagnosen Aspergers syndrom.

- Nå gir livet mening

  • Jeg stengte meg inne og lot dem bare mobbe meg. Jeg tenkte mye på å ta mitt eget liv før jeg fikk diagnosen. Men nå ser jeg at jeg ikke er dum eller gal. Jeg er et normalt menneske, men med en diagnose. Nå gir livet mening og jeg ser for meg en fremtid, sier hun.

Syndromet gjør at Sara snakker ærlig og direkte, og det er vanskelig for henne å forstå ironi, sarkasme og kroppsspråk. Det var vanskelig for vennene hennes å forstå dette før de viste om diagnosen.

— Hvis noen prøver klær, eller gjør noe dumt, sier jeg min ærlige mening. Jeg sier også ting på impuls som jeg kanskje ikke mener. Det er mye lettere å være sammen med andre når alle vet hvordan jeg er.

Sara skammet seg lenge over det hun ikke forsto.

— Nå har jeg tilgitt meg selv. Jeg har bare litt problemer, og det kan jeg leve med.

Klarer å tilgi

Etter at hun fikk vite om diagnosen sin har 17-åringen blitt en glad jente, og har mye lettere for å møte andres blikk. De svarte klærne er byttet ut med mer fargerike.

— Nå kan jeg også klare å tilgi de som har mobbet meg, hvis de ber om det.

For en uke siden startet Sara en blogg hvor hun skriver om Aspergers syndrom og andre psykiske lidelser. Hun har hengt opp plakater på mange busstopp i Bergen hvor hun oppfordrer folk til å besøke bloggen og bli kvitt sine fordommer.

— Min store drøm er å gi kunnskap til mennesker som dømmer oss med psykiske lidelser. Folk som rett og slett ikke forstår at enkelte mennesker sliter.

Vil hjelpe

  • Sara har et brennende ønske om å hjelpe andre som har det vanskelig, sier mor Hilde Lines Iden.

Hun har sett store forandringer i datterens liv etter at hun fikk stilt diagnosen.

— Hun er mye gladere. Behovene hennes er ikke endret, men plutselig er det mange dører som har åpnet seg. Omgivelsene forstår mer og hun får tilrettelagt undervisning på skolen.

ÆRLIG: Saras diagnose gjør at hun svarer mer ærlig og direkte enn mange er komfortabel med. Nå vet alle vennene hennes hvorfor.FOTO: Privat