– Min telefon ble åpenbart avlyttet i forkant av NATO-ministermøtet, sier Dahle til Dagsavisen.

Partilederen hadde lenge planlagt å delta i en varslet – og lovlig – demonstrasjon i tilknytning til NATO-møtet i Oslo 26. april i fjor. Han forteller at han tilfeldig oppdaget det han mener er bevis på telefonovervåkingen da han skulle bestille drosje til Flesland lufthavn i Bergen for å ta flyet til Oslo.

Tilfeldighet – Drosjene i Bergen er knyttet til et bestillingssystem der en mekanisk stemme gir beskjed om hvor du ringer fra og hvor drosjen dermed sendes til. Stemmen ga beskjed om at «du ringer fra Bergen ingeniørhøyskole», hvor jeg jobber, mens jeg vitterlig befant meg hjemme i Torborg Nedraasgate, forteller Dahle.

Han har ikke gått videre med saken. Det bør han gjerne gjøre, mener lederen av kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene, tidligere statssekretær Helga Hernes.

Fortids gufs Også tidligere SV-leder Theo Koritzinsky er medlem av utvalget. Han går langt i å oppfordre Dahle til å bringe saken inn for utvalget, som i så fall vil undersøke påstandene.

– Det er et gufs fra fortiden dersom Torstein Dahle er blitt overvåket på et slikt grunnlag, sier Koritzinsky. Han slår fast at verken medlemskap i Rødt eller planlegging av deltakelse i en lovlig demonstrasjon er god nok grunn til å bli overvåket.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommenterer ikke konkrete saker, men informasjonsrådgiver Martin Bernsen sier til Dagsavisen at det må ligge en rettslig begjæring til grunn for at de skal telefonovervåke noen. Og da må det foreligge begrunnet mistanke om at personen planlegger kriminelle handlinger.

Diskutér saken her.

PAUL SIGVE AMUNDSEN