• Dette kunne lett ha gått galt, sier Ian Hågensen. Skrekkslagen ble han vitne til en eldre mann som vandret helt på kanten av stupet ned mot den 182 meter høye Vøringsfossen.

Ian Hågensen var på vei til Geilo med sine to barnebarn lørdag formiddag da de bestemte seg for å stoppe ved Vøringfossen i Eidfjord.

Der ble han og barnebarna vitne til en eldre mann som bokstavelig talt var helt på kanten.

— Jeg ble redd

— Vi gikk ut av bilen for å ta noen bilder av fossen. Plutselig ser jeg en rød prikk på kanten av stupet, forteller Hågensen til bt.no.

Hågensen hadde med seg en zoomlinse og oppdaget til sin forferdelse at den røde prikken han så var en voksen mann.

— Han vandret rundt på tuppen av kanten. Han kan ikke ha vært mer enn 20-30 centimetre fra selve kanten.

Jeg lurte jo på hva i svarte han gjorde der ute på kanten

Ian Hågensen

Jeg er selv sjømann og er opplært til alltid å tenke på sikkerheten. Da jeg så mannen ble jeg rett og slett redd, sier Hågensen, som ikke turde å gå fra stedet før mannen hadde kommet seg trygt tilbake fra stupet.

— Jeg lurte jo på hva i svarte han gjorde der ute på kanten. Han var langt unna det sikre utkikkspunktet. I dag hadde det regnet litt, og fjellet var fuktig. Dette kunne lett ha gått galt, påpeker han.

Dødsfall

Siden 2009 har to turister mistet livet etter å ha falt ned den 182 meter høye Vøringsfossen i Eidfjord.

Fossen som anses for å være en av landets største turistattraksjoner mangler sikring, og flere turister beveger seg farlig nær kanten. Frykt for å bli ansvarliggjort ved eventuelle ulykker, gjør at ingen vil sikre områdene rundt fossen med gjerder.

— Problemet er at de som setter opp sikring på slike steder, også er ansvarlig dersom noe går galt, forteller daglig leder i turistinformasjonen Destinasjon Eidfjord, Marit Stadheim.

Advarende skilt

I fjor forsøkte Stadheim og hennes kollegaer å tilrettelegge for at turistene skulle få se fossen fra trygge områder.

— Vi satte opp en rekke skilt som viste vei mot områder hvor man kan ta flotte bilder av fossen i trygge omgivelser. Vi prøver blant annet å lede folk ned Gamlevegen hvor det er trygt å ferdes, forteller Stadheim.

Kan ikke sikre alle steder

Samtidig vektlegger hun umuligheten av å sikre naturattraksjonene våre totalt.

— Det er mange områder som kan være farlige, men hvordan skal vi for eksempe sikre Prekestolen eller Nordkapp-platået, undrer Stadheim.

MANNEN PÅ STUPET: ...og så ruslet han tilbake til parkeringsplassen, trolig med fine, nye bilder i kamerat sitt.
IAN HÅGENSEN