— Da jeg ble arrestert, hadde politiet informasjon om ting jeg hadde gjort i Bergen, sier Farhad.

10. juni i fjor reiste han fra Bergen til Nord-Irak for å besøke foreldrene og sine syv søsken i Suleimaniya. Men ferieturen ble langt fra så idyllisk som familien hadde forestilt seg.

- Politi på hustakene

— En kveld banket det på døren, og tre sivilkledde personer med våpen spurte om jeg var Farhad. Jeg svarte ja, og de tok meg med. Det var bevæpnede politifolk på alle hustakene, og hele kvartalet var avstengt.

Ifølge Farhad ble han konfrontert med at han hadde vist frem en PUK-kritisk dvd blant venner og kjente i Bergen. PUK er partiet til Iraks president Jalal Talabani, og et av de mest innflytelsesrike partiene i de kurdiske områdene.

Dvd-en avslører angivelig at Talabani gir bort tomteland til tyrkiske ledere, som gjenytelse for politisk støtte.

— Jeg trodde ikke det var så alvorlig å ha en slik dvd, for den er blitt vist på tv tidligere. Men PUK-folk i Bergen ble veldig sinte, og truet meg. Da jeg ble arrestert i Suleimaniya, sa politiet at de hadde fått rapport fra Bergen om hva jeg hadde gjort. De spurte hvem som hadde gitt meg DVD-en, og hvem jeg hadde vist den til.

Farhad sier at han de første dagene satt på en celle av god standard, som blir vist frem til representanter fra Røde Kors og andre vestlige observatører. Senere skal behandlingen ha blitt tøffere.

- Vet hvem som står bak

— Jeg ble flyttet til en celle der temperaturen var over 50 grader. Det var masse insekter der, og vi ble bare luftet seks minutter per dag. Jeg ble slått, bakbundet og hengt opp etter armene. De sa at jeg kunne bli sittende i et år hvis jeg ikke samarbeidet, sier Farhad.

Etter 24 dager slapp han ut. Da var han en helt annen person, forteller broren, Nawzad Hamahussein, som bor i Suleimaniya.

— Før han ble fengslet var han kraftig og i god form. Da vi så ham igjen var han skjeggete og hadde gått kraftig ned i vekt.

Familien mener å vite hvem i Bergen som står bak rapportene til Kurdistan.

— Da jeg kom hjem til Bergen gikk jeg til politiet, men de sa at de ikke kunne gjøre noe fordi dette hadde skjedd i Kurdistan, sier Farhad.

Ifølge Nawzad har arrestasjonen fått store konsekvenser for familien.

- Får ikke jobb

— Alle som søker stillinger som er kontrollert av PUK, blir sjekket grundig. Hver gang jeg søker en jobb får jeg høre at jeg er broren til Farhad, og får avslag. Vi merker også at familien blir spanet på. Det er ukjente folk i nabolaget, og vi ser at folk følger etter oss, sier han.

Nawzad er bekymret for at han også kan bli arrestert fordi han snakker med journalister. Han velger likevel å gjøre det.

— Dette har skjedd, og vi vil at folk skal få vite om det. Vi forteller bare sannheten.

Nawzad sier han kjenner til at andre har hatt liknende opplevelser.

— I sommer var det en gutt på 18-19 år fra Sverige som ble arrestert da han var på ferie i Suleimaniya. Informanter i Sverige hevdet at han var medlem av en islamistisk gruppe, sier Nawzad.

Han har sin egen teori om hvorfor ikke politiet i Bergen vil etterforske saken.

— Jeg har aldri vært i Europa. Men jeg vet at det finnes menneskerettigheter der, det har jeg lest mye om. Kanskje det er det som gjør at de skyldige ikke blir straffet. De burde blitt tatt av politiet og avhørt, mener Nawzad.

BT har snakket med de to som angivelig står bak tyster-rapporten, deriblant mannen som av flere pekes ut som PUK-leder i Bergen. Begge nekter kjennskap til saken.

TATT MED MAKT: - Politiet i Nord-Irak får rapporter fra Bergen om hva kurdere her foretar seg, sier Farhad Hamahussein. Han satt fengslet i 24 dager i byen Suleimaniya, beskyldt for å haspredd politisk propaganda i Bergen. Nå er han tilbake i Norge.
JAN M. LILLEBØ