Episoden, som Bertelsen beskrev under sin forklaring i retten tirsdag, skal ha skjedd noen dager før «dytteepisoden» i Bergen tinghus.

Overvåkingsbildene ovenfor viser hvordan Bertelsen, som kjemper i retten for å beholde stillingen som dommer, dytter sjefen sin i korridoren på tinghuset. Bakgrunnen var at Bertelsen og avdelingsleder Ove Kjell Hole var uenige om et habilitetsspørsmål.

— Spredde rykter

I tillegg mener Bertelsen at ledelsen ved tingretten har spredd rykter om at han har en psykisk lidelse.

Da Bertelsen skulle forklare seg i retten om dyttingen, hevdet han at sjefen tidligere hadde angrepet ham fysisk.

— Noen dager eller en uke før denne episoden, er jeg inne på Holes kontor for å diskutere noe administrativt. Da går han fysisk til angrep på meg. Jeg må forsvare meg ved å plassere en kontorstol mellom oss for å hindre at han går i kroppen på meg. Jeg vet ikke hva han er ute etter, forklarte Bertelsen.

— Jeg prøver å fortsette samtalen, men han kryper over stolen for å få tak i meg. Da slipper jeg stolen og forlater kontoret. Jeg skjønner at her er det ikke mulig å diskutere saksbehandling. Denne episoden finnes ikke på film, sa Bertelsen.

— Var redd

Rettens administrator spurte om Bertelsen meldte fra til noen om hendelsen.

— Det ville ikke hatt noen hensikt, svarte Bertelsen.

- Skrev du det ned? Du har jo tatt mange notater ellers.

— Det er mulig jeg gjorde det. Da må jeg se gjennom notatene mine. Har du sett noe om det, spurte han henvendt til advokaten sin, Sigurd-Øyvind Kambestad, som svarte benektende.

Konfrontasjonen i korridoren beskrev Bertelsen slik:

— Jeg holder hendene foran meg fordi jeg er redd etter hendelsen på kontoret der Hole krøp over stolen.

Kambestad: - Men det er jo kontakt mellom dere?

Bertelsen: - Det er for å holde ham unna meg. Det er ikke noe slag, jeg har flat hånd.

Administrator: - Sier du at skubber ham i forsvar?

Bertelsen: - Vel, det forutsetter at det er et angrep...

Administrator: - Det er derfor jeg spør. Hvorfor skubber du ham?

Bertelsen: - Det er for å få ham unna. Hvis jeg hadde hatt en kontorstol, ville jeg brukt den, svarte Bertelsen, som også forklarte at Hole hadde stilt seg på føttene hans.

— Finger på nesen

— Jeg setter en finger på nesen hans fordi han stiller seg på føttene mine, noe som er meget ubehagelig. Det er ikke med på filmen. Det skjer senere på dagen.

Administrator: - Du setter fingeren på nesen hans fordi han står på føttene dine senere på dagen? Så det er en annen hendelse?

Bertelsen: - Slik jeg husker det, ja.

Bertelsen fortsetter sin forklaring onsdag, før regjeringsadvokaten fører sine vitner.

Ove Kjell Hole har ikke ønsket å kommentere saken overfor BT, men skal vitne senere i saken. Heller ikke sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy ønsket å kommentere saken tirsdag.