— I romjulen sto jeg bare og lo av dem som solgte vernebriller. Nå ler jeg bare av meg selv, sier Roger Lindaas.

Nyttårsaften var han på fest hos en venninne på Litleskare i Lindås. Kort tid før midnatt sto en lang rekke raketter klare til oppskyting i rampen. Så gikk noe galt.

— Tre av rakettene mistet styrepinnen, og den ene traff meg i skulderen, sier Lindaas og viser frem blåmerket.

Var heldig

Eksplosjonen førte til at det høyre øyet ble fylt av krutt. En kamerat og en venninne fikk ham raskt innendørs og skylte øyet med saltvann, før han ble fraktet til Haukeland Universitetssjukehus.

I nitiden i går våknet Lindås-karen opp til bakrus og skodde. Sykepleierne på øyeavdelingen ved sykehuset mener han har vært «svineheldig», og da BT møtte 20-åringen i går ettermiddag, merket han allerede forbedring.

— Fremdeles er synet tåkete, og det gjør litt vondt, men jeg merker fremgang, sier han.

Lindaas synes det er ergerlig at uhellet skulle skje, men føler seg beroliget over at han slipper operasjon.

— Det er litt irriterende å ligge her, men forhåpentligvis blir synet helt bra igjen, sier han.

Nå teller han fingre på 30 centimeters hold, og øyespesialist Nils Bull tror Lindaas slipper billig unna.

— Han har en uklar hornhinne, og det vil helt sikkert bli arr, men jeg tror ikke de varige skadene blir svært alvorlige, sier han.

Mistet øyet etter slåsskamp

To andre unge menn ble natt til i går innlagt på sykehuset med alvorlige øyeskader. Den første personen, en mann i 30-årsalderen fra Bergen, ble utskrevet fra sykehuset søndag morgen.

— Han har en blødning i øyet, men vil sannsynligvis bli bra igjen, sier Bull.

En tredje mann ble lagt inn på øyenskadeavdelingen i går natt, etter å ha fått en slagskade i øyet etter en slåsskamp. Dette øyet er ødelagt.

Skadeomfanget nyttårsaften har vært relativt normalt i Bergen. Også i fjor var det to personer som fikk alvorlige skader fra fyrverkeri.

Hos Bergen legevakt har det vært en normal og rolig inngang på det nye året, med et fåtall mindre personskader.

Ulykkene øker

Bull har de to siste årene samlet inn tall fra de 20 øyenavdelingene ved sykehus landet rundt. I hele landet har han i år registrert at 26 personer er blitt behandlet for øyeskader på grunn av fyrverkeri. Dette er fem flere enn i fjor.

Av disse skadene blir seks betegnet som alvorlige, det vil si synstruende. Det er dobbelt så mange som for et år siden.

— Vi ser dessverre at det har vært en oppgang, og er ikke fornøyd med utviklingen. Men i fjor var det nok noe roligere enn normalt fordi folk kjøpte mindre fyrverkeri etter tsunamien, sier Bull.

En kvinne (30) fra Ålesund som sto og så fyrverkeriet på avstand, fikk en styrepinne i øyet. Det samme skjedde med en mann fra Stord i fjor.

— De som ser på rakettene, bør også tenke på å bruke vernebriller, mener øyelegen.

Rune Nielsen