Ifølge den irske avisen Independent, mistenker norsk politi at to personer fra den beryktede banden kjent som «Rathkeale Rovers» brøt seg inn på Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen forrige

lørdag.

Det melder TV 2 mandag.

Stort organisert nettverk

Banden mistenkes av irsk politi for å stå bak en rekke liknende tyverier fra gallerier og museer over Storbritannia og flere andre europeiske land.

Avisen mener å ha kilder som hevder at irsk politi forventer å få en bistandsanmodning fra norsk politi i nær fremtid.

Europol skriver i en uttalelse fra i fjor at «Rathkeale Rovers» er en organisert kriminelt gruppe med innflytelse over store deler av verden. De skal være utbredt i USA, Sør—

Amerika og hele Europa.Ifølge Independent er banden kjent for å reise fra sted til sted, og de oppholder seg aldri i lengre tid i samme land.

Skutt i hodet

Ifølge avisen Evening Herald er «Rathkeale Rovers» kjent for å ha tjent millioner av kroner på ulovlig handel med elfenben. Dette skal ha endt opp i Kina, hvor elfenben brukes innenfor tradisjonell medisin.

Fransk politi mener også at banden kan ha stått bak to drap i Sør-Frankrike i 2010. Ofrene ble likvidert ved hodeskudd, før de ble pakket inn i plast

Irsk politi har fulgt med på den omreisende banden i flere år, ifølge the Irish Examiner.

I fjor samarbeidet flere lands politimyndigheter i en stor aksjon mot banden, kalt «Operation Crash». Selv om amerikansk politi endte opp med å beslaglegge elfenben verdt over 80 millioner kroner, klarte de ikke å pågripe noen bandemedlemmer.

Politiet: Fått flere tips

Politiet har sendt ut melding gjennom Interpol for å forhøre seg om utenlandske miljøer som kan tenkes å stå bak tyveriet i Permanenten.

Politioverbetjent Jørn Solsvik bekrefter at politiet har fått tilbakemelding fra britisk politi om at det eksisterer en slik gruppe som driver med kunsttyverier. Han mener imidlertid at

de på ingen måte anser saken som oppklart, til tross for oppslaget i Independent.— I utgangspunktet er det ikke noe konkret som knytter dem til tyveriet i Bergen. Vi har fått flere slike tilbakemeldinger fra ulikt hold, blant annet politimyndigheter i ulike europeiske land, sier Solsvik til bt.no.

Store verdier

25 gjenstander - blant annet vaser - ble tatt i det som fremstår som et målrettet søk etter spesifikke gjenstander fra Kina-samlingen. De to tyvene var inne i bare 90 sekunder.

Det er uklart hvor mye verdt de stjålne gjenstandene er.

De eldste gjenstandene er over fire tusen år gamle.

SAVNET: Denne skulpturen i porselen er en av gjenstandene som er savnet.
Vestlandske Kunstindustrimuseum
VERDIFULL: Denne krukken med lotusblomster av jade i midten er trolig svært verdifull.
Vestlandske Kunstindustrimuseum