Det var natt til første april i år at de to mennene møttes på et utested i Bergen.

Hva som deretter skjedde er de to uenige om, men det hele endte med at det kom til et sammenstøt mellom de to utenfor utestedet.

Brudd og kutt

Ifølge den tiltalte19-åringen ble han invitert av den fornærmedes kompiser til slåsskamp med sin bekjente.

Det endte med at han fikk inn et slag som gjorde at den fornærmede (18) gikk i bakken. Han fikk et brudd i kragebeinet, og et kutt over øyet som måtte sys med tre sting.

18-åringen nekter for at det var avtalt noe slagsmål. Han forklarte i retten at han plutselig ble slått i bakken. Da han så opp, sto 19-åringen over ham.

Kan ikke straffes ved samtykke

Da saken gikk for Bergen tingrett mandag fikk dommerne høre vitner som støttet begge versjoner av hva som skjedde, og retten mente at ingen av versjonene fremsto som mer pålitelig enn den andre.

Dermed kunne ikke dommerne utelukke forklaringen om at det var avtalt et slagsmål. 19-åringen er derfor frifunnet, med henvisning til paragraf 235 i straffeloven. Den sier at en ikke kan straffes for vold når handlingen er utført mot noen som samtykker til det.

Ifølge forsvarer Knut Harald Braathen brukes ikke denne paragrafen veldig ofte.

— Det er kanskje en litt spesiell bestemmelse. De aller fleste voldstilfeller som skjer på byen starter jo med at noen krangler, og så får én seg en på trynet. I dette tilfellet hadde de to kranglet lenge, og så bestemt seg for å slåss. Det var ikke akkurat som «Fight Club», men denne andre gutten inviterte til slagsmål, sier Braathen.

- Ikke frikort

Advokaten mener bestemmelsen ikke kan dras frem i en hvilken som helst voldssak og dermed frita gjerningsmannen for straff.

— Det er ikke så enkelt som å si at «ja, men vi skulle jo slåss». Det må være felles samtykke til slagsmål, sier Braathen.

Han påpeker at det er samme bestemmelse som gjør at råtasser på idrettsbanen vanligvis ikke havner i fengsel.

— Når du går på banen og noen tar kneet ditt, er det faktisk den bestemmelsen der som gjør at det ender med et gult kort og ikke straffesak, sier Braathen.

Angrep på ny

Kvelden var imidlertid ikke over med dette for slåsskjempen. Noen timer senere ble nemlig 19-åringen oppmerksom på voldsofferet som var på vei inn i en taxi ved Bystasjonen.

18-åringen hadde da vært på legevakten og fått behandling for skadene han fikk i det første sammenstøtet.

19-åringen fikk 18-åringen ut av taxien, og dyttet ham inn i en vegg, slik at han falt i bakken og fikk et kutt i hodet.

For denne episoden har dommerne funnet at 19-åringen er skyldig i legemsformærmelse.

I tillegg til voldsepisoden er 19-åringen dømt for å ha forulempet en politimann under en pågripelse i sommer, og for å ha nektet å oppgi personalia til politiet da han ble satt i arresten.

Retten har satt straffen til fengsel i tre uker. I tillegg må 19-åringen betale 400 kroner i erstatning til voldsofferet.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med aktor i saken.

SLOSS PÅ FILM: I filmen «Fight Club» fra 1999, med Brad Pitt og Edward Norton i hovedrollene, oppretter hovedpersonen(e) en klubb der menn møtes på hemmelige steder for å banke hverandre helseløse, for å få ut aggresjon.