Det er det britiske advokatfirmaet Leigh Day som melder at Trafigura skal ha gitt opp å forsvare seg mot anklagene om å ha dumpet gift.

Leigh Day representerer skadede og pårørende etter drepte etter en giftskandale i Elfenbenskysten i 2006.

I Elfenbenskysten dumpet et lokalt transportfirma store mengder med svært svovelholdig oljeavfall på en søppelfyllingen ved storbyen Abidjan.

15 mennesker døde, og opp mot 100.000 mennesker skadet.

Avfallet kom fra båten «Probo Koala», som var chartret av Trafigura. Trafigura har tidligere benektet ethvert ansvar for at oljeavfallet spredte seg til en åpen søppelfylling, men har likevel inngått et økonomisk forlik med noen av de pårørende.

Dette er det samme type avfall som ble laget ved Vest Tanks anlegg i Sløvåg, Gulen. Vest Tank raffinerte olje av lav kvalitet til bensin. Tilbake stod et svovelholdig avfallsprodukt. Det var i et forsøk på å redusere dette avfallet, at to tanker eksploderte i fjor.

— Jeg er glad for at Trafigura har tatt til fornuft og akseptert at spillet er omme. I de siste to årene har de prøvd å kaste sand i øyne på verden, i uttrykk av deres handlinger. Deres konsesjon i retten i går kveld er det første skrittet av å få klarhet på det hele, sier Martin Day i advokatfirmaet.

De representerer et av de største massesøksmålene gjennom tidene: 22.000 ivorianere har gjennom dem saksøkt Trafigura.

— Neste oppgave er å sørge for at de skadelidte får anstendig kompensasjon, så fort som mulig, sier Day.