• Ingse Rønnestad var svært nedbrutt da jeg første gang møtte henne i 1998. Hun var sterkt preget av sakene mot eks-mannen, og gråt mye.

JAN STIAN VOLD

Det sa bistandsadvokaten til drepte Ingse Rønnestad, Helge Hansen (55), da han stilte i vitneboksen i Bergen tingrett i dag.

"Språklige blomster"

Hansen sier han undervurderte hvor alvorlig konflikten mellom klienten og eks-mannen var.

— Da jeg første gang fikk høre om detaljene i saken, må jeg innrømme at jeg trodde det var overdrivelser. Men etter hvert gikk sakens realiteter opp for meg, forklarte han i retten.

— Jeg leste dokumenter som han (Trond Ramsland, journ. anm.) hadde skrevet. Her var det mange "språklige blomster", dels kuriøse, dels aparte, sa Helge Hansen.

Han viste til formuleringer som "det er hun som hyperbolisk bestrider omsorgen for barna" og "advokat Hansens kaniske forsendelser".

Hansen redegjorde videre for den årelange rettstvisten om samvær for barna til det tidligere ekteparet, og skifte for boet etter skilsmissen.

— Ramsland anket og anket hele tiden. Ved ett tilfelle sa han at han skulle anke, før han i hele tatt hadde lest rettskjennelsen, sa advokaten.

Han fortalte at dette slet veldig på Ingse Rønnestad.

- Jeg var dum

Etter år med bitre rettsfeider, skyldte Trond Ramsland avdøde - ifølge Hansen - 60.000 kroner i saksomkostninger.

— Jeg var dum nok - og jeg tror alle skjønner hvorfor jeg sier det på denne måten - dum nok til å sende kravet pålydende 60.000 kroner 2. mars dette året (to dager før drapet, journ.anm.).

Advokaten har tidligere sagt til BT at han har samvittighetskvaler fordi han ikke gjorde mer for Ingse Rønnestad, da han innså hvor dramatisk situasjonen var.

Helge Hansen antydet flere ganger under vitnemålet sitt at han trodde det var vanskelig for retten å skjønne for vrien Trond Ramsland var å ha med å gjøre.

— Nå står jeg i fare for å bli teatralsk og å overdrive, men jeg synes retten skal høre dette, sa han.

- Pertentlig

Trond Ramsland har tidligere i dag forklart at han aldri hadde til hensikt å møte til rettsmøtet 4. mars. 39-åringen forklarte det med at han trodde eks-konen hadde fått utsatt møtet, siden hun var på vinterferie med sønnene.

Advokat Hansen finner denne forklaringen merkverdig.

— Ramsland har aldri tidligere unnlatt å møte i retten. Tvert imot; han er meget pertentlig, alltid pent antrukket. Han fremsto, og nå snakker jeg om det ytre, slik en offiser skal.

At Ramsland trodde Ingse Rønnestad hadde fått utsatt tvistesaken, kan ikke Helge Hansen begripe.

— For alt i livet ville hun ikke ha denne saken utsatt. Det var en gyllen anledning til å bli ferdig, komme seg videre.

Fargerik

Advokat Hansen fortalte om en tiltalt som med nidkjærhet prosederte sine egne saker.

— Mannen må sittet evig mange timer og har produsert veldig mye skriftlig materiale, mye av det totalt irrelevant, det flommet over med irrelevant informasjon. Men jeg måtte nesten gå gjennom dokumentene, noe annet ville vært for arrogant. Men han (Ramsland, journ. anm.) har ikke hatt mye snøring... og nå er jeg klar over at jeg blir prosederende her...

— Du begynner å bli litt fargerik, i hvert fall, mente dommer Gunnar Torkildsen.

FORKLARTE SEG: Advokaten til avdøde Ingse Rønnestad, Helge Hansen (55), forklarte seg i retten i dag.
TOR HØVIK