Aud Karin Rønnestad (66) forklarte seg i dag i Bergen tingrett.

— Da Ingse og Trond traff hverandre, opplevde vi dem som to flotte ungdommer som var forelsket. Trond ble tatt imot i vårt hjem som Ingses kjæreste. Etter hvert som tiden gikk og de ventet barn, var det tydelig at de gledet seg. Trond hadde med seg babytøy fra utlandet, som Ingse pakket opp. Det var frydefullt og veldig kjekt og stas, forklarte 66-åringen.

Videre:

— Vi hadde fine dager sammen, og hadde et godt forhold til familien hans, som var veldig hyggelige mennesker.

Fjern

Så begynte problemene, forklarte Aud Karin Rønnestad.

— Ingse kunne komme ut til oss for å prate. Plutselig kunne hun begynne å gråte, sa moren.

— Etter hvert merket vi at Trond fikk problemer på et eller annet vis, som vi ikke skjønte så mye av. På familiebesøk kunne han trekke seg bort i en krok i stuen, han så ut som han levde i sin egen verden. Trond satt i stolen, stirret ut i luften og mumlet.

Moren fortalte også at Ramsland ble "skrekkelig sjalu", og at han beskyldte Ingse Rønnestad for utroskap. Hun forklarte at de slet mer og mer i forholdet, og at Ingse Rønnestad på et punkt flyttet på krisesenter. Moren gikk ikke i detalj på hvorfor datteren gjorde det.

Sank sammen

Aud Karin Rønnestad forklarte seg også i detalj om hva som skjedde da de 4. mars fikk vite hva som hadde skjedd med datteren. Politiet kom på døren.

— De spurte om å få snakke med mann, Odd. Han gikk ut. Etter litt sank han sammen på trappen.

Politiet trøstet ham, og jeg sa til guttene - "her har det skjedd noe trist". Men det streifet meg ikke at det skulle være Ingse. Så kom Odd Rønnestad inn i huset, tok guttene på fanget og fortalte hva som hadde skjedd.

Moren til Ingse forklarte at det etterpå hadde kommet frem at guttene var kjent med at faren hadde våpen og ammunisjon hjemme.

Dommeren måtte gripe inn

Dommer Gunnar Torkildsen måtte gripe inn, da drapstiltalte Trond Ramsland begynte å gå i rette med moren til Ingse Rønnestad i retten i dag.

Etter at Aud Karin Rønnestad hadde avgitt sin forklaring, tok Ramsland nok en gang ordet, slik han gjør etter hvert vitne.

Ramsland nektet for at han skulle ha vært svært sjalu, og at han skulle ha skiftet opp gjennom årene personlighet.

Etter hvert begynte Ramsland å bli svært nærgående, og sammenliknet sitt tap av sin syke far i 1991 med det tapet Aud Karin Rønnestad.

Da var det nok for bistandsadvokat Helge Hansen, som anmodet dommer Gunnar Torkildsen om å gripe inn.

— Det begynner å gå for langt, dette, sa en streng dommer.

— Men, fortsatte Ramsland.

— Det har gått for langt ...

— Men ...

— Det har gått for langt nu, konkluderte en byrsk Torkildsen nok en gang.

Først da ga Ramsland seg.

— Er det øvrige bemerkninger, spurte dommeren.

— Nei.

— Det var et klokt svar.

KRISESENTER: Ingse Rønnestad måtte i en periode flytte på krisesenter.
HELGE HANSEN