Flere sjokkerte venninner Bergens Tidende har snakket med, forteller at eks-mannen i mange år terroriserte Ingse Merete Rønnestad psykisk. Hun skal også ha oppsøkt krisesenteret for beskyttelse da hun brøt ut av forholdet.

Siden samlivsbruddet for over ni år siden, saksøkte eks-mannen henne en rekke ganger. Hver gang tapte han i retten.

— Vil bikke over

Han skal ha tatt avgjørelsen som kom fra Høyesterett for kort tid siden tungt. I samme periode kom også kravene om betaling av Ingses utgifter etter at han hadde tapt alle rundene i retten.

— Dette vil få ham til å bikke over, sa hun til en nær venninne.

Venninnene tør ikke bli intervjuet med navn og bilde fordi de frykter hva eks-mannen kan finne på. De vet ikke engang om de tør skrive minneord om sin nære venninne i avisen, fordi de er redde.

— Hun sto på, og kjempet. Men de stadige rettssakene tok fokus vekk fra det hun egentlig ville bruke kreftene sine på, nemlig barna sine, sier venninnen Line Ingebrigtsen. Hun er bistandsadvokat, og ble en naturlig samarbeidsparter for Ingse i konflikten med eks-mannen.

- Når skal det ta slutt?

— Hun var en fantastisk person, og satte alltid sine egne behov til side. For henne var det alltid viktigst at barna hadde det bra, sier Line Ingebrigtsen.

Helge Hansen ved advokatfirmaet Alvheim og Hansen var advokat for Ingse Merete Rønnestad i syv år. Hun hadde den daglige omsorgen for barna, stridene i retten gjaldt stort sett økonomiske forhold. Torsdag fikk advokaten politibeskyttelse etter at hans klient ble skutt på vei til retten.

— Vi kunne prate om mangt. Kvelden før drapet snakket vi på telefon, og avtalte å møtes klokken ni i retten. Håpet hennes var å få slutt på disse tvistene nå. «Når skal dette ta slutt? Hva kan vi gjøre for å hindre at det blir flere saker?», spurte hun meg, sier advokaten.

— Så sa hun: «Jeg ønsker min eks-mann alt godt, for når han har det godt, har guttene det godt. Og når guttene har det godt, har jeg det godt.» Det viser hvor enestående hun var selv om tvistene var en enorm belastning for henne, tilføyer han.

Sterkt preget av saken, orket han i går ikke å gå på kontoret.

- Var frustrert

— Ingse var ressurssterk, vennlig. Jeg tror ingen kan finne noe negativt å si om henne. Hun satte barna sine svært høyt, og var veldig opptatt av at de skulle ha det bra, sier advokat Helge Hansen.

Han har sagt ja til å ivareta de to guttenes interesser.

Advokaten sier at Ingse Merete Rønnestad opplevde det som veldig belastende å møte i retten.

— Hun var frustrert over at det var mulig for ham å reise saker gang på gang, selv om han stadig tapte, sier advokaten.

Han hadde ikke inntrykk av at klienten hans var redd eks-mannen.

— Jeg oppfattet det ikke slik. Men hun sa det var slitsomt, og plagsomt i den forstand at hun aldri visste når det kom nye krav om å møte i retten.

Skulle på tur med mamma

Advokaten ønsker ikke å karakterisere klientens eks-mann utover det han opplevde i retten:

— Han var en meget spesiell mann. Det er sjelden man møter en part i retten som prosederer sin egen sak. Det var en mann med gode evner, som ikke brukte dem slik han burde, sier Hansen.

Ingse og de to guttene på 10 og 12 år kom hjem fra vinterferie på fjellet kvelden før hun skulle møte faren deres i retten. Planen var at guttene og mamma skulle fortsette ferien etter at hun hadde vært i retten. I stedet ble hun skutt på vei til Tinghuset.

NÆR VENNINNE: - For Ingse var det alltid viktigst at barna hadde det bra, sier Line Ingebrigtsen. Den erfarne bistandsadvokaten var en nær venninne og hjalp Ingse Merete Rønnestad i striden med eks-mannen.<p/>ARKIVFOTO: OVE OLDERKJÆR<p/>