• Det er litt uvant ... det er det peneste jeg kan si om situasjonen, sier Tore Stokka (28). Synet hans forsvant i løpet av tre dager. Ingen vet hvorfor.

Da Tore Stokka i Austrheim våknet om morgenen sist onsdag, var det mørkt — også etter at han åpnet øynene. Legenes første reaksjon var å sende ham til Haukeland universitetssykehus.

— Da jeg fortalte legen min at jeg hadde drukket en dram sprit fra en cola-flaske jeg ikke visste hvor kom fra, merket jeg at han ble engstelig. Hjemme hadde vi bare spøkt om at det kunne være metanol i spriten, sier Tore.

— Men jeg var litt engstelig, medgir han.

Drakk sprit fra cola-flaske

Det hele begynte for halvannen uke siden. Tore hadde nettopp flyttet sammen med kjæresten Renate Werøy Fresvik (26) i Austrheim. For vel tre uker var han sjåfør i utdrikkingslaget til Renates bror. Da Tore ryddet ut av bilen fant han blant annet en uåpnet cola-flaske med sprit. Han tok den med seg, og lot den stå i to uker før han tok seg en liten dram.

— Jeg drikker veldig sjelden. Jeg har vært yrkessjåfør i mange år og er veldig nøye på slikt. Derfor hadde tok jeg meg bare en liten smak, forteller han.

På mandagen kjente han at han var sliten i øynene og uvel i magen, men trodde det var fordi han hadde sittet fremfor tv-en hele dagen. Men da tirsdagen kom, var synet blitt tåkete, og etter middagshvilen følte Tore at han sto med ansiktet inn mot en grå vegg.

— Neste morgen så jeg ikke en dritt. Da ble jeg bekymret, forteller Tore, samtidig som Renate tenner ham en røyk.

— Røyken er en av de små gledene jeg har nå, sier han og legger hånden på låret til Renate. Hun har stått på siden onsdag og gjort sitt ytterste for at Tore skulle komme over det første sjokket det er å miste synet mer eller mindre over natten.

— Hvis jeg hadde eid verden, vil jeg gitt den til henne, sier Tore.

Dårlig informasjon

28-åringen har derimot ikke mye godt å si om behandlingen han har fått ved Haukeland universitetssykehus. Inntil Bergens Tidende i går ettermiddag ringte ham og fortalte at det ikke ble funnet spor av metanol i blodet hans eller i prøven med sprit som ble analysert, trodde Tore han var en hårsbredd fra døden.

— Jeg var jo glad for at jeg bare tok en liten dram. Hadde jeg tatt mer, ville jeg nok strøket med - hvis det hadde vært metanol. Nå skjønner jeg ingenting, sier Tore.

Når BT treffer Tore og Renate hjemme på Førland i Austrheim i går, kan vi også fortelle at politiet, til tross for manglende dokumentasjon, opprettholder advarselen til nordhordlendinger og andre om å drikke sprit av ukjent opphav.

— Jeg får jo ikke vite noe. Det er BT som har informert meg om hva som skjer, sier Tore rasende.

Han har Touretts syndrom, noe som blant annet fører til rastløshet og plutselig sinne.

— Men det skal ikke gjøre meg blind. Når jeg ikke kan gjøre annet enn å sitte i sofaen, blir jeg ekstra rastløs og ekstra forbanna.

Renate stryker han forsiktig over armen.

— Det har vært tøft. Tore har hatt en del raseriutbrudd den siste uken, sier hun.

Situasjonen tatt i betraktning virker samboeren blid og sterk. Hun har fått god hjelp av sine tre barn.

— De har taklet situasjonen kjempebra. De hjelper Tore rundt i og utenfor huset, sier hun.

Forventer ingenting

Hva som skjer videre, aner ikke Tore.

— For å gjøre de tingene jeg kan, må jeg ha synet mitt.

I morgen skal han inn til ny sjekk ved Øyeavdelingen på Haukeland.

— Har du håp om å få synet igjen?

— Jeg tar heller alt som en positiv overraskelse. Inntil den dagen kommer, skal jeg prøve å ta alt med en smule godt humør og galgenhumor.

— Vet du? Jeg kan egentlig ikke fordra fotball. Men i går tok jeg meg selv i å savne det - bare det å kunne se fotball på tv, sier Tore og får en ny røyk av Renate.

BLE BLIND: Tore Stokka våknet onsdag morgen uten å se noe som helst. - Da ble jeg bekymret, sier Tore. Samboeren Renate Werøy Fresvik hjelper ham så godt hun kan.<p/>FOTO: ODD MEHUS