Følelsene var vanskelige å holde tilbake for familie og venner, da den sterke dommen ble lest opp i rettssal 4b i Bergen tingrett i går. På bakerste benk satt Reidar Olsen sammen med sin samboer, Berit, og Hanne Kristines to nærmeste venninner.

Etter at dommen var lest opp, var de alle lettet. Reidar Olsen er glad for at det ble lovens strengeste straff, 21 års forvaring, men sier:

— Han har tatt Hanne fra oss for alltid. Det er ingen straff som kan endre på det.

Drapsdømte Yasin Jabr valgte ikke å være til stede da dommen ble lest opp. Dette reagerer Hanne Kristines familie på.

— Han torde ikke stille opp da det gjaldt. Det forteller hvor feig han er, og hvor redd han er for å høre sannheten. For den kom frem her i dag, sier Olsen.

«Feigt og ynkelig»

Han er lettet over at familie og venner som har forklart seg i saken, fullt ut har blitt trodd.

— Det betyr veldig mye å bli trodd, sier han stille.

Hanne Kristines far er forberedt på at det blir en ny runde i retten.

— Han kommer nok til å anke. Det blir tøft å gå gjennom dette en gang til, men det skal jeg gjøre for Hanne, sier pappa, Reidar Olsen.

— Ingen straff er streng nok for ham. Vi får ikke Hanne tilbake, og det han har gjort mot babyen er uopprettelig. Det forferdelige han gjorde preger hver eneste dag av livet mitt, men heldigvis har jeg et godt nettverk av venner og familie rundt meg, sier Trude Eriksen, Hannes tante. Yasin Jabr ble dømt for overlagt drapsforsøk mot Eriksen. Eriksen hadde tenkt å være til stede da dommen mot Jabr ble lest opp, men ble forhindret på grunn av sykdom.

— Vi er forberedt på at han anker dommen. Det blir en enorm følelsesmessig belastning for oss å bli dratt gjennom en ny rettssak, sier Henny Ekerhovd og Marianne Løseth, Hannes to beste venninner.

— Det er en lettelse at Jabr ikke ble trodd på noe, men det er feigt og ynkelig at han ikke stiller opp i retten i dag, sier venninnene.

Får pengene sine

Jabr ble dømt til å betale til sammen 630.000 kroner i erstatning og oppreisning til sin datter, Hannes far og tante. Datteren får 320.000 kroner, som er erstatning både for de livsvarige skadene faren har påført henne, og for tapet av sin mor.

Jabr har i prinsippet to uker på seg til å betale ut erstatningene til sine ofre, men mannen eier ikke nålen i veggen. Dermed må ofrene kreve pengene utbetalt gjennom fylkesmannen som såkalt voldsoffererstatning. Staten betaler da ut hele eller deler av erstatningsbeløpet, og overtar samtidig kravet mot Yasin Jabr.

— Saken er veldig godt opplyst i dommen, som vil bli lagt til grunn for saksbehandlingen. Jeg vil tro at dette kravet kommer til å bli behandlet svært raskt. Denne saken er så alvorlig og gruoppvekkende at utbetalingene nok vil bli på et meget høyt beløp, kanskje hele beløpet, sier fylkesmann Svein Alsaker.

STÅR SAMMEN: Hanne Kristines far, Reidar Olsen, hans samboer Berit Helen Morvik, og Hannes venninner Henny Ekerhovd og Marianne Løseth har støttet hverandre gjennom hele rettssaken.
Foto: Tor Høvik