Den fungerende lederen i Hordaland Arbeiderparti ble kastet ut i en brutal virkelighet om ettermiddagen den 22. juli.

De neste døgnene sto hun i spissen for arbeidet med å koordinere kontakten mellom foreldre, pårørende og de unge som kom fra massakren på Utøya i live.

Hordaland ble hardt rammet. Christensen ledet arbeidet med å få de overlevende hjem, og senere få valgkampen i gang, og de politiske organene til å fungere.

Føler skyld

Jette Christensen, som selv bare er 28 år, fikk en oppgave som ingen kunne være forberedt på, og som ingen tidligere har opplevd, i hvert fall ikke i Norge.

I dag er hun på plass på Stortinget igjen, og skal delta i debatten om «mer åpenhet og mer demokrati», som Venstre har tatt initiativ til. Sammen med statsminister Jens Stoltenberg og veteranen Martin i Kolberg er hun tatt ut til å fremme Arbeiderpartiets syn, tre måneder etter terrorangrepet og massakren.

Hennes budskap er klart:

— Der sitter unge mennesker, og deres pårørende, med en gnagende dårlig samvittighet for det som skjedde. Ja, en hel generasjon føler skyld. Dette er mennesker som spør seg hva de kunne gjort annerledes, hva de kunne bidratt med for å hindre det som hendte.

— Vi må påta oss oppgave med å fjerne denne dårlige samvittigheten, som ingen har grunn til å bære. Det er bare en man som er ansvarlig for terroren og drapene. Hans navn er Anders Behring Breivik. Alle andre er uskyldige, og de må få krystallklar melding om det, i det offentlige rom. Slik at de kan få nattesøvnen tilbake.

Handlet rett

- Det har vært stilt spørsmål ved AUF-ledernes vurderinger på Utøya. Blant annet reiste leder Eskil Pedersen fra øyen med MS Thorbjørn. Hva mener du om det?

— Jeg mener at alle som var der denne forferdelige dagen handlet rett, ut fra slik de oppfattet situasjonen. De handlet for å redde seg selv, og å redde andre om det var mulig. Eskil har fortalt at han ikke gikk forbi noen levende mennesker, noen andre han kunne redde på vei mot båten. Han hadde da fått en telefon med beskjed om å komme seg ut fra kontoret der han satt.

— Jeg er også helt enig med 22. juli-kommisjonen som vil snakke med alle, også AUF-ledelsen, om det som skjedde.

Må bli viktig

I dag skal Jette Christensen snakke om ettervirkningen av 22. juli i Stortinget. Hun er glad for at Venstre tar opp saken i en interpellasjon.

— Vi må gjøre politikken viktig for de unge. Gjør vi ikke det, gidder de ikke å stemme eller å delta. Jeg ønsker meg en nasjonal dugnad for å øke valgdeltakelsen. Nå har vi hatt et valg der vi forsøkte med både 16 års stemmerett og elektronisk stemmegivning. Vi må evaluere dette og se om dette kan være veien å gå. Når det gjelder mer åpenhet mener jeg det ikke bare må være at bloggeren Fjordman får syte og beklage seg. Det må også være en åpenhet til å imøtegå de som bruker ytringsfriheten til å forfekte et ideologisk bakteppe som avler terrorisme.