• Det er ikke penger til å bygge gjerde rundt nye Bjørgvin Fengsel. Politikerne bestiller soningsplasser, men vil ikke betale det de koster.

Det sier Jorunn Foss, leder i Norges Fengsel— og Friomsorgsforbund, Region Vest.

Hun er ikke negativ til at de innsatte skal være med på å ferdigstille sitt eget fengsel, slik BT skrev i går, men mener folk bør vite at dette handler om at politikerne har bevilget et minimum av penger til det nye fengselet.

Hun synes fengselet burde vært åpnet først til nyttår.

— Det ble gitt veldig kort tid til å beregne hva ombyggingen av Vestlandsheiemen kom til å koste. Nå viser det seg at bygningsmassene hadde flere skjulte feil og mangler, og at det ikke er midler til å gjøre det som trengs, sier Foss.

Hun mener dette igjen vil gå ut over budsjetter som skulle vært brukt til helt andre ting.

— Bare gjerdet koster en million kroner. Pengene må tas fra andre budsjetter, som allerede er skåret til beinet, sier Foss.

Direktør i Kriminalomsorgen Region Vest, Per Sigurd Våge, er ikke like bekymret som Foss, men medgir at gjerdet ikke vil komme opp før påske neste år.

— Dette er et åpent fengsel, og vi kommer til å ha økt vakthold på grunn av dette. Erfaringer fra Verdal fengsel uten for Trondheim, sier oss at det blir viktigere å holde uvedkommende ute, enn å unngå at innsatte rømmer, sier Våge.

Fengselsledelsen er spesielt bekymret for muligheten til å smugle inn rusmidler, og vil blant annet ha hundepatrulje på området.

— Det vil bli hyppig bruk av narkohund her, sier Våge.

Planen var å ruste opp hele bygningsmassen til fengsel, men Kriminalomsorgen må nå se seg fornøyd med å ferdigstille de to byggene som skal huse de innsatte.

— Det har vært en veldig krevende prosess å åpne dette fengselet så raskt. Politikerne vil ikke bruke for mye midler på et midlertidig prosjekt, sier Våge.

Planen er at Bjørgvin fengsel skal leve i tre år, til mesteparten soningskøen er borte.

Våges håp er at fengselet skal bli permanent. Da er det mulighet for å søke om flere penger.

— Jeg vil understreke at vi ikke er avhengig av at de innsatte jobber for å få fengselet ferdig. Det er bare at da vil arbeidet gå fortere, husene vil bli finere og de innsatte får raskere enerom, sier Våge.

KRITISK: - Det burde egentlig ikke vært innsatte i Bjørgvin Fengsel på denne siden av nyttår. Det er for uferdig, mener Jorunn Foss, leder i Norges Fengsels- og Friomsorgsforbund, Region Vest.
Deisz, Ørjan