Moltu-Jacobsen er styreleder i AS Bredalsgården, som eier Torborg Nedreaas gate 20 og 18. Han returnerte fra juleferie i Nord-Norge sent mandag kveld. Det første han møtte var oppslag i gangen om funn av legionella.

— Det kom jo litt bardus på, men etter at vi har snakket med byveterinæren og fått informasjon fra helsemyndighetene, er det ingen grunn til panikk, sier Stig Moltu-Jacobsen.

Berolige

Noen stor pågang fra redde naboer har han ikke opplevd, selv om det har vært noen henvendelser.

— Det er jo folk som skal ha besøk her på nyttårsaften, som har hatt spørsmål om smittefaren. Men legionella smitter ikke fra person til person, så de har nok blitt beroliget. En annen vurderte å flytte til et av barna sine, men jeg oppfattet det slik at alle avventer svar på prøvene som er sendt til Stavanger. Det er ingen panikk blant beboerne.

Det er 48 boliger i bygården, som har fått nytt ventilasjonsanlegg og nye varmtvannstanker det siste året. Representanter fra helsemyndighetene har vært på befaring og har tatt prøver. Inntil prøvene er analysert er det lite som kan gjøres. Den sterkeste teorien går ut på at smittekilden er å finne i avdødes dusj. Desinfisering av dusjhodene er det eneste konkrete tiltaket som er anbefalt.

Kloroppløsning

— Vi har hatt dusjhodet liggende i sterk kloroppløsning i flere timer, sier Moltu-Jacobsen. De nye varmtvannstankene er neppe kilde. Der holder vannet en temperatur på over 70 grader, nok til å ta knekken på eventuelle legionellabakterier.

Bygget har også et sentralvarmeanlegg med radiatorer som varmekilder i leilighetene.

— Men det er et lukket system. Hvis vannet fra varmeanlegget er smittekilden må det jo ha vært lekkasje i avdødes leilighet. Jeg har ikke hørt noe om det, men tror at jeg hadde blitt informert hvis det er tilfelle, sier styrelederen. Han vil likevel ta kontakt med helsemyndighetene for å få sjekket ut også denne muligheten.

Skulle analysene av prøvene vise feil ved ventilasjonsanlegget eller vanntankene, vil styret og eierne av bygget stenge av med en gang.

— Vi forholder oss til Folkehelsen og vil gjøre alt vi må, men vi får jo håpe at om en måned er dette glemt, sier Stig Moltu-Jacobsen.

TAR DET ROLIG: - Vi kan uansett ikke gjøre noe før resultatene fra prøvene foreligger, sier styreleder i AS Bredalsgården, Stig Moltu-Jacobsen. <br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN