Den kraftige kollisjonen skjedde i 15-tiden søndag 27. januar i år. Bilen med foreldrene og tre barn kjørte oppover bakken fra Holmefjord i Fusa. Nedover bakken kom en bil med et ektepar i 60-70-årsalderen.

Marit Elisabet Tuft (45) og Jon Jelmert (60), begge bosatt i Strandvik i Fusa, omkom i ulykken. De fem andre involverte ble lettere skadet. De tre barna, to gutter og en jente, var alle i skolealder.

— Fikk sladd

Like før helgen fikk politiet i Fusa vegvesenets rapport fra ulykken. Det er åstedsgruppen fra vegvesenet på Voss som har skrevet rapporten.

— De slår fast, på bakgrunn av tekniske undersøkelser, at bilen med foreldrene og barna i fikk sladd og startet en rotasjon mot venstre. Den kom så over i motsatt kjørefelt med sin høyre side, sier Lars Erik Dalland.

«IS»: Dødsulykken i januar skjedde i bakken ned mot Holmefjord i Fusa. - Det ser ut som bar asfalt, men det er is i veien, fortalte en bilist fra stedet der ulykken skjedde. ARKIVFOTO: Fred Morten Ervik

Han er politioverbetjent ved Fusa og Tysnes lensmannskontor og ansvarlig for etterforskningen av dødsulykken. Han var også på jobb på ulykkesstedet søndag 27. januar.— Sjåføren som kom kjørende nedover gjorde ingenting klanderverdig. Han kjørte helt normalt, og har heller aldri vært mistenkt for noe i denne saken, sier Dalland.

«Såpeglatt»

Etter kollisjonen i januar meldte flere bilister til BT at det var svært glatt på ulykkesstedet.

— Det er svinglatt på veien. Det ser ut som bar asfalt, men det er is i veien, rapporterte en av dem fra stedet der ulykken skjedde.

Dalland sier at også vegvesenet i sin rapport refererer til vitneopplysninger om at det var «såpeglatt» på stedet. Da åstedsgruppen kom til stedet for å gjøre sine undersøkelser, var det slaps og isdekke der, ifølge rapporten.

Vurderte strøing

Politiet har også innhentet opplysninger fra den lokale kontraktøren som på oppdrag fra Mesta hadde ansvaret for vedlikeholdet på veien. Mesta har innhentet loggen fra kontraktøren og videresendt den til politiet.

— Det hadde blitt brøytet og strødd denne dagen. Kontraktøren startet arbeidet i 09.40-tiden og holdt på hele dagen. Men det kom ganske fort snø og slaps på veien igjen, sier Dalland i Fusa-politiet.

Det fremkommer også at underleverandøren vurderte strøing i 12-13-tiden denne søndagen, altså få timer før ulykken skjedde.

— Men det kom fortsatt så mye nedbør i form av sludd og snø at de bestemte seg for å vente med dette. Det ville ikke hatt noen effekt med så mye nedbør, sier overbetjenten.

Han ser ingen grunn til, fra politiets side, å kritisere vedlikeholdet av veien.

- Ingen kan klandres

Dalland vil snart sende etterforskningen av ulykken til en jurist i Bergen for såkalt påtaleavgjørelse. Det vil si å avgjøre om noen kan lastes for noe.

Slik saken nå fremstår, tror Dalland at saken blir henlagt.

— Ingen kan, etter mitt syn, klandres for denne tragiske ulykken.

LUFTAMBULANSE: Også ambulansehelikopter rykket ut til ulykken. ARKIVFOTO: Varde Film & Media