Det begynte allerede søndag morgen. Påskefornøyde bilister skulle hjem — og det på første påskedag.

Samme dag gikk både politiet i Hordaland og vegvesenet ut og anbefalte folk å vende nesen hjemover.

Det ble en biltur som tok sin tid, for å si det sånn.

— Hvis alle følger oppfordringen om å reise hjem i dag, kommer det garantert til å bli lange køer utover ettermiddagen og kvelden, tipset en bilist i 14.15-tiden.Jammen meg fikk han rett.

- Trafikanten bestemmer

Fra tidlig morgen til sent på kveld har oppgitte BT-lesere rast fra seg fra blikkboksen under hjemfarten - såfremt de hadde dekning.

— Brukte to timer fra Voss til Stanghelle. Og ikke pokker om det er noe annet enn edge-nett heller, raste en bilist i 17.30-tiden.

Hun og familien hadde brukt to timer fra Voss til Stanghelle, en strekning som vanligvis tar rundt 40 minutter. Da de var hjemme bikket stoppeklokken fire timer og tredve minutter.

Etter hvert kunne også flere trafikanter melde om knuste rekorder.

ELSK/HAT: Mange bilister var oppgitt over at politiet ikke var på Trengereid og dirigerte påsketrafikken.- Vi har vært der i perioder, men så må vi hente patruljene igjen. Det er et problemområde, men bilistene er ikke flinke til å flette. De må bruke fletteregelen, sa operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt til BT i 19-tiden.
2211-tipser

Noen hadde brukt over fire timer fra Voss til Åsane. Senest klokken 21.30 sto trafikken bom stille på Stanghelle.

Angrer vegvesenet på rådet?

— Til syvende og sist er det trafikanten selv som bestemmer. Mye trafikk blir det uansett, sier trafikkoperatør Hanne Norheim.

Hjem på søndag

Nå var det ikke Norheim som tipset BT-leserne om å dra hjemover i dag, men rådene både hun og kollegaene gir er basert på årelang erfaring.

BLE IGJEN: Edgar Waag og konemor kultan helt og ble igjen på Ustaoset.- Vegvesenet og politiet har skremt folk ned fra fjellet. De rådet folk å dra hjem i dag i stedet for i morgen, og det har de virkelig gjort. Her oppe er det nesten tomt, sier Waag.- Jeg og sjefen, altså konemor, drar nedover tirsdags morgen. Da slipper vi all kø, legger han til.
Edgar Waag

Ofte henger de sammen med været, men i påsken blir det uansett alltid kø, påpeker hun.

— Enten den ene eller andre dagen, og den ene er som oftest verre enn den andre. Nå har det vært mange fine dager med godt vær og da nedbøren kom pakket folk sammen. Det kan virke som om de aller fleste dro hjemover i dag, sier Norheim.

Hun utelukker ikke at køen vil fortsette frem til midnatt, selv om det er umulig å spå. Også i andre byer har bilistene stått og stampet i timesvis ned fra påskefjellet.

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen sier til BT at de ønsker å spre trafikken så godt som mulig over flere dager, men har de siste årene registrert at søndagen er blitt hjemfartsdag.

- Hvor lurt er det å gå ut med slike råd?

— Vegvesenets folk på sentralen er svært rutinerte og gir kvalifiserte råd. Dette er folk som har jobbet med trafikkmønstre i åresvis. De vet hvor skoen klemmer og har mye kunnskap, også knyttet til vær- og føreforhold. Mange tar ikke det med i beregningen når de setter kursen ned fra fjellet, sier Vinje.

BOM FAST: I 17.40-tiden sto trafikken nesten helt stille på Stanghelle. Køen strakk så langt øyet kan se langs fjorden, ifølge tipser.
Karl Martin Valestrand

Vil ikke styre folk

Også politiet hadde et ønske om å spre trafikken.

— Det er alltid en del som reiser hjem dagen før, og det er bra. Hvis vi får spredd hjemfarten ut over flere dager blir det mindre kø og kaos, sa operasjonsleder Jan Steimler i formiddag.

Operasjonsleder Bjarte Rebnord er den som er på vakt i kveld. Han vil ikke si om politiet angrer på rådet om å dra hjem i dag.

— Tanken var nok å få spredd trafikken. Men jo flere som hører på et slikt råd, jo større sjanse er det for opphopning. Å forutse hvordan trafikken skal bli, er uansett helt umulig, både for politiet og vegvesenet, sier han.

Venter kraftig nedbør og vind

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje fra Statens vegvesen bemerker at det fortsatt er vinter flere steder i fjellet.

— Tommelfingerregelen er at vi i liten grad blander oss opp i hva folk kan, skal eller bør gjøre, så sant det ikke går på trafikksikkerheten, sier han..

TREGT: - 25 kilometer i timen og tett kø på E39 fra Voss til Evanger, skrev tipseren i 15.30-tiden. En annen meldte omtrent samtidig at køen startet på Voss.
2211-tipser

Senest søndag ble det sendt ut OBS-varsel for Sør-Norge, hvor det ventes kraftig vind og nedbør utpå kvelden mandag. Lokalt er det meldt om vanskelig kjøreforhold i deler av fjellet.

— Jeg har ikke full oversikt over hva de lokale operatørene har rådet bilistene om i påsken. Men i utgangspunktet ber vi folk om å bruke hodet og tenke smart om tidspunkt for hjemfarten, sier Vinje.

- Også i fjor ble det gitt råd om å dra hjem første påskedag?

— Så vidt jeg husker var det veldig rufsete vær i fjor. Spesielt på høyfjellet. Vi har ikke ambisjoner om å styre folks atferdsmønstre ut fra lokale forhold. Det er ingen som har dødd av å stå i kø, men folk dør dessverre på grunn av dårlig vær- og føreforhold, sier Vinje.