Mens Finland og Sverige er blant de fem beste landene, havner Norge i kategorien "moderat innovatør". Det plasserer oss sammen med land som Hellas, Spania, Tsjekkia og Slovakia.

Spesielt det private næringslivets utgifter til forskning og innovasjon ligger på bunnen i Europa. Og andelen av kapitalen som går til nystartede bedrifter er 10 prosent lavere i Norge enn i resten av Europa.

Forskere advarer likevel mot å ta tallene fra EU for god fisk.

— I Norge dominerer energisektoren så totalt, at det er der størstedelen av utviklingskraften ligger. Det er der ingeniørene brukes, med stor suksess. Norge har ingen grunn til å føle seg underlegen, sier professor Håkan Håkansson ved BI.

Også Arne Selvik ved Administrativt forskningsfond (AFF) mener Norge pisker seg selv for hardt når det gjelder innovasjon. Han påpeker dessuten at finsk, svensk og dansk industri i langt større grad er rettet mot forbrukermarkedet.

— Hver gang et finsk selskap finner opp en duppeditt, registreres det som en innovasjon og blir ofte et synlig produkt. Når norsk industri bygger en borerigg eller et skip til én milliard, er de fulle av innovasjoner, men registreres ikke på samme måte, sier Selvik.

- Men hva gjør vi når fisken og oljen tar slutt?

— Da vil det dukke opp nye næringer. Mennesker er grenseløst kreative, også nordmenn, sier han.