Kampylobakter heter de, bakteriene som ekspertene omtaler som lillebroren til Salmonella.

— Men egentlig er det ingen grunn til å kalle bakterien noen lillebror. Den er veldig hissig, og kan gi store smerter. Selv om bakterien ikke har like lang levetid som giardia, kan den være alvorlig for folk med nedsatt immunforsvar, sa distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet i Bergen til bt.no ved 08.15-tiden i morges.

Da hadde 29 bergensere fått påvist smitten.

- Ingen fellesnevnere

Etter et oppsummeringsmøte i formiddag, mener Fennell nå at det er all grunn til å avdramatisere kampolybakt-bølgen i Bergen.

— Ut fra det vi vet nå, ønsker vi å avdramatisere situasjonen. Sannsynligvis dreier dette seg om en statistisk opphopning, og ikke en epidemi, sier Fennell på grunnlag av grundige intervjuer med cirka en tredel av dem som er rammet.

Foreløpig ser Mattilsynet ingen fellesnevnere mellom de smittede.

— At dette nå framstår som en "smittebølge", skyldes også at folk flest er langt mer obs på magetrøbbel etter Giardia, og dermed går fortere til lege. Dessuten sitter Haukeland Universitetssykehus på langt flere avføringsprøver nå enn i en normal-periode, og da er sannsynligheten for å finne ulike bakterier selvfølgelig større.

Fortsetter jakten

Mattilsynet og øvrige helsemyndigheter fortsetter likevel jakten på salmonellaens lillebror. I løpet av november har et laboratorium ved Haukeland registrert kampolybakter i 29 prøver, mot fem i samme periode i fjor.

— Kampolybakter er den vanligste årsaken til diaré. Vanligvis blir folk friske før de rekker å gå til lege en gang, sier Fennell i Mattilsynet.

To til fem dager er den vanlige varigheten for Kampolybakt-smitte.

Reiser oss syke

Giardia. Kampylobakter. Pluss flere andre magesjauprovokatører. Det har vært en spesiell bakteriehøst i Bergen. Hva er det som skjer?

— Det er vanskelig å si, men de blomstrer jo ikke opp av seg selv i Norge, disse bakteriene. De kommer utenlands fra, og det vi har sett i høst er kanskje et resultat av våre endrete reisevaner. Forskerne mener dette er noe vi må leve med i økt grad i årene fremover.

PÅ SMITTEJAKT: Paal Fennell, distriktssjef i Mattilsynet.<br/> FOTO: ØRJAN DEISZ