• Faren hennes forsøker å gjøre meg til en gammel bestefar som er veldig forelsket, sier den tiltalte eks-politimannen.

Den pensjonerte politimannen forklarte seg i dag videre om overgrepene han er tiltalt for. De skal ha startet da jenten var 12-13 år gammel. Mannen nekter for å ha forgrepet seg på jenten.

Fra hun var 11 år var han hennes fadder i et musikkmiljø.

— Folk visste at vi var småkjærester, sa den tiltalte eks-politimannen da han skulle forklare seg om det nære vennskapet til jenten.

— Hva sa du nå, spurte dommeren forundret da sitatet kom.

— Ja, vi var jo ikke det, da, svarte og lo den overgrepssiktede politimannen og svarte ikke noe mer på spørsmålet fra dommeren.

Skrev dikt

I går leste politiadvokat Brita Lysaker opp fra de rundt 40 brevene og kortene som eks-politimannen sendte til sin fadder fra 2001-2005.

Brevene ble funnet etter at hun fikk store psykiske problemer, som relateres til overgrep. Foreldrene gikk da gjennom rommet hennes og fant dem gjemt dem i et skap. De ble senere levert til politiet av hennes far.

— Noen har et innhold som etter mitt syn er svært upassende, sa politiadvokaten.

I 2001 og 2002 fikk jenten fine hilsener og bursdagskort med en ganske vanlig innhold. Frem mot 2003 endret dette seg. Da var jenten 13 år gammel.

I 2003 skrev han et dikt til henne.

«Jeg kunne se deg, føle din nærhet og varme. Din hånd vil alltid være i min. Mitt hjerte slår fortere når du er meg nær» er noen av linjene som står skrevet i diktet.

Senere kom dette i brevs form:

«Du gir meg trygghet. Det er ikke noe annet jeg vil enn å få være sammen med deg.»

"Jeg får aldri nok av deg"

Og etter dette et nytt kort: «En ting vet jeg. Jeg får aldri nok av deg».

Politiadvokaten ville gjerne vite hva han hadde ment med det.

— Jeg snakker om den musikalske samhørigheten vi hadde. Faren hennes forsøker å gjøre meg til en gammel bestefar som er veldig forelsket. Men det var han som fant kortene, sa eks-politimannen i 70-årene.

Senere kom et kort i forbindelse med en ferie.

«Jeg kommer til å lengte etter deg. Vi kommer til å være borte fra hverandre i to uker. Kan jeg få ringe deg? Du har ubegrenset plass i mitt hjerte så lenge du vil, håper det blir lenge.»

— Er det straffbart å lengte etter noen, spurte pensjonisten da kortet ble lest opp.

«Ingen kan skille oss. Følelsene min for deg kan ikke helt forklares» kunne leses i et annet kort fra samme periode.

"Fortapt i deg"

Senere skrev han dette:

«Jeg er fortapt i deg».

— Hvis dere lurer på om jeg var fortapt i henne, så står det her. Jeg var det på grunn av hennes musikalske talent, sa tiltalte.

— Men ikke i henne som person, spurte politiadvokaten.

— Det er rett, svarte eks-politimannen.

Senere i 2003 skrev han dette:

«Ingen, uansett hvem det er, skal få ødelegge for oss.»

— Den gamle, forelskede bestefaren finnes ikke, understreket pensjonisten.

— Var det full åpenhet om kortene?

— Selvfølgelig, jeg regner jeg med at foreldrene kunne lese dem hvis de ville, sa han.

Jenten, som i dag er 18 år, har forklart at hun ble bedt om å ikke vise kortene til andre. Hun forklarte i går at han hadde dem med seg i bilen, der også overgrepene skal ha skjedd når han kjørte henne hjem fra musikkøvelse.

Nekter straffskyld

Den pensjonerte politimannen er tiltalt for seksuell handling under særdeles skjerpende omstendigheter. Han skal ha kysset og befølt jenten i perioden 2003-2006.

Jenten (18) har i dag stor psykiske problemer.

Han fastholder at jenten kan ha blitt misbrukt at et familiemedlem og av en lærer. Hun skal ha betrodd seg til ham om at et familiemedlem misbrukte henne allerede andre gang de møttes, da un var 11 år. Dette rapportere han aldri videre.

Først i 2006 ga han beskjed om dette til politiet. Da var han selv siktet for å ha misbrukt henne.

— Ville det ikke være naturlig at du som forhenværende politimann på sedelighetsavsnittet tok denne saken videre i de rette kanaler når du hadde mistanke om at hun ble misbrukt? Jeg skjønner ikke at du ikke tenkte mer på denne 11-åringen, en liten jente. Vi vet at du har vært gavmild mot henne, men det var vel ingen god avgjørelse å tie stille om dette, sa politiadvokat Brita Lystad.

— Det var ingen lett avgjørelse. Men jeg ville gi henne all den omsorg hun trengte, det var et rop om hjelp, sa den pensjonerte politimannen.

Ga ikke beskjed om misbruk

Han kan heller ikke navngi eller fortelle hvilke tre personer som noen år senere, i 2005, skal ha fortalt ham at læreren misbrukte jenten, som han var fadder for.

«Han utkonkurrerer deg. Småjenter på fritiden holder ikke», skal en anonym person ha sagt til eks-politimannen mens han var på vandring i sentrum av Bergen.

«Småjenten din holder seg sammen med NN», skal en annen ha sagt.

Den pensjonerte politimannen brukte seansen i retten til å fremheve at han var en kjent skikkelse i bybildet og at det var derfor folk tok kontakt med ham om dette.

— Jeg ga ikke beskjed om dette til noen, fordi jeg er veldig opptatt av rettssikkerhet. Og jeg er veldig sår over at det den ikke gjelder meg i denne saken, sa pensjonisten i Nordhordland tingrett.

Først i januar 2006 ringte han informasjonssjef Stanley Hauge i Hordaland fylkeskommune for å rapportere om læreren, som han mente misbrukte fornærmede.

— Jeg så at læreren også misbrukte sin datter. Da var det nok, sa han.

Han rapporterte heller ikke at denne unge jenten kunne ha blitt utsatt for noe.

— Du har så mange mistanker om overgrep rundt deg. Er det noen grunn til dette, spurte politiadvokaten.

Det fikk hun ikke noe skikkelig svar på.

SILJE KATRINE ROBINSON
SILJE KATRINE ROBINSON