KARI PEDERSEN

TORSTEIN STANGENES

I flere uker har hun tøffet rundt i en liten plastsjekte, uten aviser og med sporadiske muligheter for å ta inn radio. Tirsdag var byrådslederen tilbake for å lede det første byråd etter ferien, solbrun og optimistisk. I hvert fall betinget.

Da bystyret gikk fra hverandre i juni, styrte kommunen mot et underskudd på 40 millioner. — Det er uansett bare småpenger i forhold til fjorårets minus på over 400 millioner, sier hun.

Ikke flere kuttpakker

Flere kuttpakker blir det ikke i høst. I neste uke skal byrådet legge siste hånd på budsjettet for 2005, som legges frem 20. september. Det første budsjettet som Høyre-KrF-Venstre-byrådet har snekret helt fra grunnen av.

— Til det kjedsommelige har vi hatt fokus på økonomi. Men når huset ditt brenner, er du mest opptatt av å redde deg ut. Gjenoppbygging og alt annet må vente, sier hun.

Neste år er unntakssituasjon over, håper hun. - Det blir stramt, men jeg håper vi slipper uforutsigbare og svære kutt.

I budsjettet vil Mæland legge vekt på hvordan kommunen best kan bruke de inntektene den har på en fornuftig måte.

— Jeg er blant annet opptatt av at bergensskolen skal slippe kutte i rammetimetallet for femte året på rad, sier hun.

— Kommer det nye forslag om skolenedleggelser?

— Slike ting kommenterer jeg ikke. Det hører budsjettet til.

Liten skattebedring

De ferskeste tallene for skatteinngangen ser ut til å gå riktig vei.

— Det har vært en negativ trend hittil. Den ser ut til å ha snudd, sier kemner Lasse Hunsrød til Bergens Tidende.

Ved utgangen av juli manglet det ifølge kemnerens tall 35,5 millioner på å nå budsjettet på 4.451 millioner. En måned tidligere var gapet 47 millioner.

— Noen av beløpene vi har fått inn ser ut til å være for høye. Det kan være feil vi må korrigere neste måned. Så i verste fall ligger vi reelt 45 millioner kroner bak budsjett, sier kemneren.

Svikt i skatteinngangen er en tendens over hele landet. Bergen kommer bedre ut enn landsgjennomsnittet, som ved utgangen av juni viste en skattevekst på 5,1 prosent. I Bergen var veksten ved utgangen av juli 7,4 prosent.

Gode formål

Neste år skal ikke bare kommunen drive i balanse - den skal også gå i pluss. Et oppsamlet underskudd på en milliard kroner skal nedbetales i årene fremover.

— Det er en ekstremt krevende disiplin både å stramme inn og holde budsjettet. Daglig har jeg henvendelser om alle slags gode saker som kommunen kan bruke penger på, sier Monica Mæland.