• Dersom folk har skiftet til piggdekk i snøværet, er det ingen som bør få bot om været snur denne uken. Politiet må bruke sunn fornuft, sier Svein Bruarøy, vaktsjef i Hordaland politidistrikt.

I regelen heter det at vi ikke kan bruke piggdekk i Norge før 1. november, med mindre været tilsier noe annet.

Mange har henvendt seg til politiet i helgen og spurt om hva som skjer hvis de skifter til pigger, og så kommer det mildvær igjen før 1. november.

— Vil de med piggdekk får bot hvis det blir mildvær igjen før oktober er omme?

— Vi har hatt utallige henvendelser på dette, for mange har hørt at det er meldt mildvær igjen allerede onsdag, sier Bruarøy.

Han håper og tror at politiet vil bruke skjønn når de sjekker hvilke dekk bilister på Vestlandet bruker i dagene frem til månedsskiftet.

— Regelen er jo at man skal sko seg etter været, men jeg forstår at folk ikke ønsker å skifte først til pigger og så tilbake igjen bare for et par dager dersom været snur. Derfor antar jeg at politiet som er ute vil bruke sunn fornuft, og ikke gi bøter til bilister med piggdekk, sier Bruarøy.

- Ta buss eller taxi

Han synes det er viktigere at folk bruker riktige dekk på det glatte føret og unngår ulykker, enn at de er redde for å sette på piggene på grunn av muligheten for å få en bot.

— Akkurat i dag er piggdekk eller andre vinterdekk det riktige, og på slike dager som vi har hatt nå, er det ulovlig å kjøre med sommerdekk. Det kan man også få bot for, og det er selvfølgelig farlig. Hvis folk vegrer seg for å skifte dekk, får de heller ta buss eller taxi, sier Bruarøy, som legger til at politiet selv kjører helårsdekk slik at de skal kjøre lovlydig til enhver tid.

Mange valgte i går å skifte dekk før en ny arbeidsuke. En av dem var advokat Dag Steinfeld.

Han fikk gjort det på et verksted på en bensinstasjon.

— Vanligvis er det min kone som tar seg av dette. Det er hun som kjører bilen mest, men i dag er det altså jeg. Så tett som skruene er skudd til, ville jeg faktisk ikke ha klart å gjøre det selv, sier Steinfeld.

- Må få litt tid til å skifte

Han bytter ikke til piggdekk, men til vinterdekk som er lovlig å bruke hele året. Men når vi spør, har han selvfølgelig en mening om hvor vidt politiet bør gi bøter til folk som den neste uken tar sjansen på å kjøre med pigger i mildvær.

— Nei, det bør de ikke. Folk bør få noen dager på seg til å skifte om igjen. Det er i hvert fall urimelig hvis politiet gir noen bot for dette når det nettopp har vært snø og glatt, sier advokaten.

Bensinstasjonene får mange forespørsler om dekkskifte om dagen. Torsdag hadde de en lattervekkende opplevelse.

— En kunde skiftet dekk om torsdagen fordi konen skulle kjøre over fjellet fredag kveld. Mannen er selger og ble stoppet i sentrum av politiet fredag formiddag. Han forklarte situasjonen, men politiet ba ham ta av piggdekkene umiddelbart likevel. Så han kom opp igjen hit og byttet igjen fredag midt på dagen, og så skiftet han selv igjen til piggdekk når han var ferdig på jobb.

Det var jo ikke akkurat sunn fornuft, sier mekaniker Peik Lambach.